To so gadi – tretja slovenska filmska mojstrovina na Blu-rayu

29. maj 2018
Zbirka SI-FI Klasika

Na police prihaja tretji Blu-ray iz zbirke  SI-FI Klasika. Tokrat je to eden najbolj priljubljenih in gledanih slovenskih filmov vseh časov - To so gadi (1977) režiserja Jožeta Bevca. Zbirka je nastala z namenom, da se poudari pomen slovenske filmske dediščine, za njeno dostopnost pa je dolžan skrbeti Slovenski filmski center.

V aprilu leta 2017  je izšel prvi Blu-ray: to je bila  Dolina miru režiserja Franceta Štiglica (1956), ki je svetovno premiero doživel leto poprej na največjem svetovnem festivalu – v uradnem programu Cannes Classics. Sledil mu je  restavrirani film Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča.

Digitalizirano in restavrirano verzijo filma To so gadi si je januarja letos občinstvo že lahko ogledalo v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga  Slovenski filmski center od jeseni 2017 organizira v sodelovanju s Cankarjevim domom. Projekcija v Linhartovi dvorani je potekala v znamenju  Evropskega leta kulturne dediščine, pridružili pa so se tudi legendarni ustvarjalci filma in sicer: Matjaž Turk, Sandi Pavlin, Manca Košir, Stannia Boninsegna, Andrej Kurent, Radko Polič ter Darinka Peršin (montažerka) in Ivan Marinček (direktor fotografije). V filmu nastopajo še: Boris Cavazza, Milada Kalezić, Majda Potokar, Bert Sotlar, Dare Valič, Jože Horvat, Andrej Prevc, Bogdan Sajovic, Mila Kačič, Iva Zupančič, …

Posnetek iz svečane, a tudi čustvene premiere, je zabeležen tudi na pravkar izdanem Blu-rayu.  Pomemben dodatek na ploščku je Bevčev kratek film Vikend iz leta 1963, ki zelo dobro predstavlja Bevčev hudomušni in na trenutke tudi pikri pristop, ki ga je razvijal v seriji več kot 60 kratkih filmov, s katerimi je predstavljal takratne zgode in nezgode povprečnega občana.

Na najnovejši izdaji sta posebna dodatka tudi izgled filma pred in po restavraciji, ter poročanje RTV Slovenija o premieri filma.

To so gadi, Bevčev edini celovečerni film, se je dobrih 15 let ponašal z naslovom najbolje gledanega domačega filma. Peripetije ovdovelega voznika avtobusa, njegovih petih neugnanih sinov (gadov), potrpežljive gospodinje in njene nečakinje so sprožale salve smeha, nekatere replike so ponarodele.
Komedijo zmešnjav zapletajo in odpletajo odlični igralci, na čelu z že takrat legendarnima Bertom Sotlarjem in Majdo Potokar, prek uveljavljajoče generacije Borisa Cavazze, Radka Poliča - Raca, Dareta Valiča do filmske debitantke Milade Kalezić in kopice naturščikov.

Film zaradi skromnih sredstev ni bil tehnično dovršeno posnet (to je otežilo tudi digitalizacijo). Prav tako so mu kritiki očitali, da je lahkoten, naiven, da je njegova umetniška vrednost vprašljiva. A gledalci so jasno izrazili svoje mnenje. In ga še danes.

Namen restavriranja slovenske filmske klasike in izdaja na Blu-rayu je ohranjanje kulturne dediščine, da si ogledamo in spoznamo domače filmske mojstrovine v najboljši podobi, kaj nam sporočajo in pomenijo. Restavracijo filma je podprlo Ministrstvo za kulturo, izvedel pa jo je Slovenski filmski arhiv, ki domuje pri Arhivu Republike Slovenije.

Naslednji film iz zbirke SI-FI Klasika  bo prvi slovenski celovečerni zvočni film Na svoji zemlji (1948) režiserja Franceta Štiglica, s katerim bomo obeležili sedemdeseto obletnico nastanka filma. V sodelovanju s Kinodvorom bomo film Na svoji zemlji na ogled postavili v ponedeljek, 27. avgusta, v sklopu Letnega kina na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Blu-ray To so gadi je mogoče kupiti v Mladinski knjigi v Konzorciju, v Kinodvoru in v prodajalnah Big Bang po ceni 14,99 evra.

Vabljeni k ogledu filmske klasike novih dimenzij!

Povezane novice