Legendarni slovenski film To so gadi v Cankarjevem domu

25. januar 2018
Na ogled postavljamo digitalizirano in restavrirano verzijo slovenskega celovečernega igranega filma To so gadi, scenarista in režiserja Jožeta Bevca.

Slovenski filmski center, javna agencija RS v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga od jeseni 2017 organizira v sodelovanju s Cankarjevim domom, na ogled postavlja digitalizirano in restavrirano verzijo slovenskega celovečernega igranega filma To so gadi, scenarista in režiserja Jožeta Bevca. V družbi legendarnih ustvarjalcev bo javnosti predstavljen v sredo, 31. januarja ob 20. uri v Linhartovi dvorani. Projekcija bo predvajana v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine.

Film iz leta 1977 govori o vdovcu Štebetu, ki je po poklicu voznik in ima pet sinov. Gospodinji jim Rozi. Fantje s svojimi malimi šalami in deškimi nagajivostmi spravljajo v obup vso malomeščansko sosesko. Zato jih zmerjajo z "gadi". Rozi kar naprej grozi, da jih bo zapustila in tudi končno odide na Dolenjsko. Prav takrat, ko Rozi odide, jo obišče nečakinja Meri, ki se v hišo celo vseli. Meri ne more nadomestiti Rozinih gospodinjskih sposobnosti, zanjo se začne zanimati Štebetov prijatelj Tone. Toda Meri je vedno manj doma, o tem pa Tone nič ne ve. Štebetovi vedno bolj pogrešajo Rozi. Tone Rozi pozna in uredi, da se vrne. Vsi so presrečni in tudi Meri razkrije svoja "skrivna pota": hodila je v šolo in tako postala voznica mestnega avtobusa.

Slovenski filmski center, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in filmski ustvarjalci si v zadnjih letih prizadevajo za hitrejšo, boljšo in učinkovitejšo dostopnost starejših filmskih naslovov, ki so v svoji izvirni obliki - pretežno na 35 mm filmskem traku, javnosti težko dostopni. Gre za filme, ki predstavljajo nacionalno kulturno dediščino in za svoj dolgoročnejši obstoj kot tudi dostopnost širši slovenski javnosti potrebujejo prenos na digitalni medij, v veliko primerih pa tudi strokovno restavracijo filmskega gradiva. Le na tak način bodo lahko dostopni širši javnosti, zlasti mlajši, šolajoči se generaciji, ki mnogih od teh filmov še ni videla. V luči tega razmišljanja Slovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, skladno z razpoložljivimi sredstvi, v zadnjih letih pristopata k digitalizaciji in restavraciji filmskih del.

Slovenski filmski center je z namenom povečanja dostopnosti starejših filmov v letu 2017 pričel tudi z  izdajanjem restavriranih del na Blu-rayjih znotraj zbirke, ki smo jo poimenovali SI-FI Klasika. V letu 2017 smo poleg Doline miru, režiserja Franceta Štiglica (1956) izdali tudi restavrirani film Sedmina (1969), režiserja Matjaža Klopčiča. V letu 2018 načrtujemo obogatitev zbirke s filmoma To so gadi, ki mu bo sledil prvi slovenski celovečerni zvočni film Na svoji zemlji (1948), režiserja Franceta Štiglica, s katerim bomo obeležili sedemdeseto obletnico nastanka filma.

Film To so gadi se je skoraj petnajst let ponašal z rekordom, saj si ga je v tistih časih samo v ljubljanskih kinematografih ogledalo okrog 112.000 gledalcev, v celotni Sloveniji pa okrog 280.000. Protagonista filma sta večkrat nagrajena igralca Boris Cavazza in Milada Kalezić, film je svojo premiero doživel v ljubljanskem kinu Union, 23. decembra 1977. »Jok brate, odpade!«, je zagotovo eden najbolj prepoznavnih citatov filma in simpatičnega lika Meri, ki s svojo pojavnostjo obnori staro in mlado.

Digitalizirano in restavrirano verzijo filma si bo mogoče v mesecu februarju ogledati tudi v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Kulturnem domu Krško 14. februarja, v Art kinu Odeon v Izoli 15. februarja, v Filmskem gledališču v Idriji 18. februarja, v Mestnem Kinu Ptuj 21. februarja, v Kinu Šmarje in v Kinu Pivka pa 23. februarja.

Povezane novice