Dve nagradi v turškem Izmirju za film Sanremo

04. oktober 2021
Za najboljšo režijo in najboljšega igralca.

Kot smo že poročali je od 27. 9. do 3. 10.  v Izmirju potekal že 7. Balkan Panorama Festival. V tekmovalni program se je uvrstil celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića, ki je na festivalu prejel 2 nagradi; za najboljšo režijo, protagonist Sandi Pavlin pa za najboljšega igralca. To je zanj že druga nagrada.

Sanremo govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. V filmu poleg Sandija Pavlina igrajo še: Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Slavnostna premiera filma bo v sklopu projekta Naši filmi doma, jutri, v torek, 5. oktobra ob 19.30 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe.

Film je tudi slovenski predstavnik za kandidaturo za mednarodnega oskarja 2022.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje. Koproducenta sta italijanski Incipit Film ter RTV Slovenija. Mednarodni prodajni agent je Coccinelle film sales, slovenski distributer je Fivia video in kino distribucija. 

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine in italijanskega Ministrstva za kulturo.

Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu. Po slavnostni premieri si bo film v Cankarjevem domu, v Kosovelovi dvorani, mogoče ogledati še od 13. do 18. oktobra ob 19.30 uri. Film se bo prav tako predstavil tudi na bližajočem se 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu ter kasneje po Art kino mreži Slovenije.

V tekmovalni program turškega festivala se je uvrstil tudi drugi profesionalni kratki film scenaristke in režiserke Sare Kern z naslovom Zbogom, Vesna. Država v fokusu je bila letos Slovenija, turško občinstvo pa si je skupaj ogledalo 12 slovenskih filmov, od tega 6 celovečernih in 6 kratkih.

Povezane novice