Prva retrospektiva slovenskih filmov v turškem Izmirju

21. september 2021
V fokusu festivala je letos Slovenija.

Od 27. 9. do 3. 10. bo v Izmirju potekal že 7. Balkan Panorama Festival, država v fokusu je letos Slovenija. Turško občinstvo si bo skupaj ogledalo 12 slovenskih filmov, od tega 6 celovečernih in 6 kratkih.

V tekmovalni program sta se uvrstila celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića, ki je tudi slovenski predstavnik za kandidaturo za mednarodnega oskarja 2022, ter drugi profesionalni kratki film scenaristke in režiserke Sare Kern z naslovom Zbogom, Vesna. Oba iz leta 2020.

Sanremo govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek. Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje.

Zbogom, Vesna je imel svetovno premiero na lanskem filmskem festivalu v Sarajevu in pripoveduje o 10-letni Niki, ki mora po smrti mame v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta. V glavnih vlogah nastopata Pauline Aleynik in Emily Milledge. Na 23. Festivalu slovenskega filma je film prejel vesno za najbolj izvirno avdio-vizualno delo, režiserka je letos prejela nagrado Štigličev pogled za režijo, ki jo vsako leto podeljuje Društvo slovenskih režiserjev. Producent filma je Cvinger film.

Dokumentarni film Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina je dokumentarni esej o moških in igri, ter dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Letos je bil izbran med 10 najboljših dokumentarcev, ki so imeli francosko distribucijo v zadnjih dveh letih, nastal je v produkciji Nosorogi. Na festivalu bo tudi Ivanišinov kratki dokumentarni film Che Sara (2002), ki ga je posnel v času študija na AGRFT. V njem nam predstavi Saro, dekle iz predmestja Ljubljane, ki jo je nagovoril Bog.

Na ogled bo tudi prvenec iz leta 2018 Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart. Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala. V filmu igrajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Lara Vouk, Aljaž Jovanović, Timon Šturbej, Matic Lukšič, Vladimir Kusić. Prvi igrani celovečerec Urše Menart je bil v Portorožu nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel na festivalu LIFFe. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo.

Sledi večkrat nagrajena Zgodovina ljubezni (2018) režiserke Sonje Prosenc. Film pripoveduje o 17-letni Ivi, ki se spopada s smrtjo svoje matere. Pod vplivom te velike osebne izgube in odkritja, da ni vedela vsega o svoji mami, se počasi potaplja v drugačen, skoraj sanjski svet, ki je daleč od njene realnosti. Glavni vlogi pripadata slovenski igralki Doroteji Nadrah, ter priznanemu norveškemu igralcu Kristofferju Jonerju. V filmu igrajo tudi Zita Fusco, Matej Zemljič, Matija Vastl in Zoja Florjanc Lukan. Čuten in vizualno razkošen film je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih, kjer ga je žirija nagradila za izjemen umetniški dosežek in mu podelila posebno omembo za najboljši film, s čimer je Sonja Prosenc postala prva slovenska režiserka, nagrajena v glavnem tekmovalnem programu kakšnega od petih največjih mednarodnih festivalov. Lani se je režiserka vpisala tudi v prvi Zlati album evropskega sklada Eurimages.

Na ogled bo tudi legendarna digitalno restavrirana slovenska klasika Dolina miru (1956) režiserja Franceta Štiglica.  Film je bil premierno prikazan leta 1957 na festivalu v Cannesu, kjer je John Kitzmiller za vlogo ameriškega pilota prejel glavno nagrado in postal prvi temnopolti igralec z največjo nagrado na velikem filmskem festivalu.

In še kratki filmi: zmagovalni film letošnjega festivala v Clermont Ferrandu Sestre (2021) režiserke Katarine Rešek – Kukle. Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja. V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič. Film je nastal v produkciji A Atalante.

V kratkem filmu Delčki (2020) scenarista in režiserja Árona Horvátha pa spremljamo en dan v življenju Tea in Ksaverja, ki jih po dveh mesecih obišče oče, voznik kamiona. Njihova mama je nad obiskom manj navdušena, vendar Teo ne želi zamuditi obisk tekme formula 1. V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se prav tako s filmom srečala prvič, ter madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Tudi ta film je producirala produkcijska hiša A Atalanta.

Jazbec obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Med postopkom ugotovijo, da ni mrtev, kakor so bili obveščeni, temveč se je najedel prezrelih hrušk. Ko hočejo obnemogleža spraviti na rob ceste, se prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer ...je tematika kratkega animiranega filma Nočna ptica režiserke Špele Čadež iz leta 2016. Scenarij za projekt sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so poskrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič in Špela Čadež. Film je prejel veliko nagrado na zagrebškem festivalu animiranega filma Animafest leta 2017. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež.

Osrednji protagonist Milan Veber je 40 letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice. V glavni vlogi filma Bik (2019) scenarista in režiserja Bojana Labovića nastopa Jure Ivanušič, v ostalih vlogah nastopajo Minca Lorenci, Jurij Drevenšek, David Čeh, Mateja Pucko, Nataša Tič Ralijan, Nika Rozman, Janko Turnšek, Gorazd Marinkovič, krave, pes Floki in bik Ferdo. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Makus film.

V dokumentarnem observacijskem filmu Fundamenti (2018) režiserja Petra Cerovška pa se prepletata zgodba ljubezenskega para in gradnja luksuznega hotela, kot jo beleži kamera, postavljena v stanovanju mladega para.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center, ki je prvi slovenski fokus na festivalu tudi organiziral.

Povezane novice