Film Sanremo v dveh tekmovalnih festivalskih programih v ZDA

25. marec 2021
V glavnem tekmovalnem programu v Seattlu in v tekmovalnem programu filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Clevelandu.

Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v glavni  tekmovalni program 47. mednarodnega filmskega festivala v Seattlu, ki bo potekal od 8. do 18. aprila. Film se je prav tako uvrstil v tekmovalni program filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Clevelandu. Ta festival bo potekal od 7. do 20. aprila, film pa bo preko spleta dostopen v četrtek, 11. aprila ob 11. uri in v torek, 20. aprila ob 12. uri. 

Za glavni tekmovalni program festivala v Seattlu so izbrali samo sedem filmov iz celega sveta.

Filmi prihajajo iz Konga, Kanade, Francije, Nemčije, Turčije, Japonske in Slovenije.

Mandić je ob tem povedal: »Zelo me veseli, da bo Sanremo v ZDA premierno prikazan v glavnem tekmovalnem programu uveljavljenega filmskega festivala v Seattlu, ne glede na to, da bo festival potekal samo na daljavo. Fizično prisotnost gledalcev bo tako nadomestilo istočasno predvajanje filma na dveh ameriških festivalih, saj bo Sanremo na ogled tudi v Clevelandu.«

Film govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, producenta sta Nina Robnik in Miroslav Mandić, izvršna producentka je Sandra Ržen. Koproducenta sta italijanski Incipit Film; koproducentki Marta Zaccaron in Fabiana Balsamo ter RTV Slovenija. Mednarodni prodajni agent je Coccinelle film sales.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine in italijanskega Ministrstva za kulturo.

Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu, predvajan pa je bil tudi v tekmovalni sekciji balkanskih filmov na letošnjem 25. mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji.

Na festival v Clevelandu se je v tekmovalni program osmih filmov iz srednje in vzhodne Evrope uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića. Gre za srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko - bosansko  koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. Filmska zgodba, postavljena v manjše mesto v Srbiji, se začne, ko se ženska pred tovarno z dvema majhnima otrokoma zažge, ker možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine.

V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Večkrat nagrajeni film je na lanskem 70. Berlinalu v sekciji panorama imel svetovno premiero, na festivalu je prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije. Tudi ta film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Povezane novice