Slavnostna premiera celovečernega filma Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića

15. september 2021
V sredo, 22. septembra ob 19.30 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe.

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v sredo, 22. septembra ob 19.30 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe, slavnostna premiera igranega celovečernega filma Nekoč so bili ljudje koscenarista in režiserja Gorana Vojnovića.

Leo je Italijan, ki živi v Sloveniji, Vučko pa nekdanji begunec iz Bosne. Ker jima grozi, da bosta izgubila restavracijo, sprejmeta ponudbo prevaranta Giannija: ukrasti morata njegov tovornjak, da bo Gianni lahko pobral denar pri zavarovalnici. A prijatelja po pomoti odpeljeta napačen tovornjak – in v njem najdeta nepričakovan tovor ...

V filmu igrajo: Francesco Borchi, Moamer Kasumović, Maruša Majer, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica, Vlado Novak, Gregor Bakovič in drugi.

V pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo je režiser povedal, da film govori o tem, »kako nas nek tok dogodkov pelje stran od tistega, v kar verujemo, od vrednot, ki jih gojimo, in celo od ljudi, ki jih imamo radi«.

Koscenarist filma je Tommaso Santi, pri filmu pa sodelujejo še direktor fotografije Miloš Srdić, skladateljica Tamara Obrovac, scenograf Marco Juratovec, montažer Ivor Ivezić, kostumografka Jelena Proković, oblikovalka maske Anja Godina, snemalec zvoka Igor Iskra, oblikovalec zvoka Julij Zornik, direktorica filma je Amela Ikovic. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

Vojnović je za medije pojasnil, da je slovensko-italijanska koprodukcija nastala po gledališkem tekstu za dva igralca Mele e negri, ki ga je Tommaso Santi napisal pred več kot desetletjem, v predstavi pa je Borchi tudi igral. In prav on je v dogovoru s Kasumovićem prišel na idejo, »da bi lahko iz gledališkega teksta nastal krasen filmski scenarij«. Santi se je tega lotil, a je zgodbo pustil v okolju Toskane, oziroma so nato ustvarjalci razmišljali celo, da bi jo postavili v Sarajevo.

Potem, ko so se glede režije filma povezali z Vojnovićem, pa je ta dejal, da zgodbo vidi v Sloveniji, konkretno na območju tromeje, v »prostoru, ki ga meja določa in zaznamuje«, drugo dimenzijo filmu pa je dalo tudi, da sta Leo in Vučko s spremembo prostora dogajanja postala migrant in begunec. Po besedah režiserja idiličnost alpske pokrajine predstavljala tudi kontrast med tem, kaj gledalci v filmu vidijo, in kaj se v resnici dogaja: »Kar je tudi lahko metafora za današnjo Evropo, ki je na površju vsa idilična in urejena, pod površjem pa se dogaja marsikaj grozljivega«.

Koproducenti filma so MB Grip, NuFrame, Studio 100 in Apapaja (Italija) v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, občinstvo pa si ga bo lahko ogledalo oktobra v slovenskih kinematografih in na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Predpremiera filma je bila v začetku avgusta, v sklopu Filma pod zvezdami v organizaciji Kinodvora na Ljubljanskem gradu. Slovenski distributer filma je Con film.

Film Nekoč so bili ljudje je tretji celovečerec pisatelja in režiserja Gorana Vojnovića, avtorja knjižne in filmske uspešnice Čefurji raus! ter romanov FigaJugoslavija, moja dežela in Đorđić se vrača.

Povezane novice