Padla je prva klapa celovečerca Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića

18. marec 2019
Tretji celovečerni igrani Vojnovićev film se ukvarja z aktualno migrantsko tematiko.

V petek, 15. marca, je na Visokem, na Kureščku padla prva klapa celovečernega igranega filma Nekoč so bili ljudje scenarista in režiserja Gorana Vojnovića. Tretji celovečerni igrani Vojnovićev film se ukvarja z aktualno migrantsko tematiko. Leo je Italijan, ki živi v Sloveniji. Vučko je Bosanec, ki je kot otrok pribežal v Slovenijo. Leo v Sloveniji vztraja zaradi bivše žene Tanje in sina Luka, v upanju, da bodo spet postali družina. Ko jima banka odkloni obljubljeno posojilo za obnovo restavracije, sta Leo in Vučko prisiljena sprejeti ponudbo prevaranta Giannija. Ukrasti morata njegov tovornjak, da lahko Gianni pobere denar od zavarovanja. A namesto Giannijevega tovornjaka Leo in Vučko ukradeta tovornjak poln beguncev. Begunec Vučko in migrant Leo tako nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi. Da bi rešila svoje finančne težave, se jih odločita prodati. In če se sprva še zdi, da jima za begunce ni vseeno, je iz dneva v dan v Leu in Vučku vse manj človeškega.

Goran Vojnović je o svojem novem projektu povedal: »Film Nekoč so bili ljudje postaja iz dneva v dan bolj aktualen. Pa ne zato, ker bi bil danes v Evropi problem beguncev in migracij večji kot je bil pred leti, temveč zato, ker smo mi iz dneva v dan vse manj človeški.«

V glavnih vlogah igrajo Francesco Borchi, Moamer Kasumović, Maruša Majer, Jaka Jakopič, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica, Vlado Novak, Gregor Baković, Gianluca Gobbi, Aljaž Jovanović in Benjamin Krnetić.

Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia, ki je ob prvi klapi dejal, da so se produkcije zahtevnega filma, s pomembno vsebino, lotili z veliko energije, kar ustvarja idealno kombinacijo za dobro popotnico filmu.

Koproducenti filmov so MB Grip, 100 in Nuframe.

Pri filmu sodelujejo tudi scenarist Tommaso Santi, direktor fotografije Miloš Srdić, montažer Ivor Ivezić, snemalec zvoka Igor Iskra, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenograf Marco Juratovec, kostumografinja Jelena Proković in oblikovalka maske Anja Rančić Godina.

Film nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s pomočjo Filmskega studia Viba film.

Goran Vojnović je režiser in pisatelj rojen leta 1980 v Ljubljani. Diplomiral je na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer filmska in televizijska režija. Za svoj romaneskni prvenec Čefurji raus! je leta 2009 prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Po romanu je bila istega leta narejena uspešna gledališka predstava, leta 2013 pa je Vojnović po njem režiral tudi film, za katerega so Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek na 16. Festivalu slovenskega filma prejeli vesne za najboljše moške stranske vloge. Čefurji raus! je Vojnovićev drugi celovečerni film, saj je leta 2010 po lastnem scenariju posnel film Piran Pirano, režiral pa je tudi več kratkih filmov. Leta 2012 je izdal svoj drugi roman Jugoslavija, moja dežela, za katerega je dobil svojega drugega kresnika. Njegov tretji roman, Figa, je izšel leta 2016, za katerega je prav tako prejel tretjega kresnika.

Povezane novice