Ne joči, Peter – peta slovenska filmska mojstrovina na Blu-rayu

24. avgust 2021
SI-FI Klasika

Na police prihaja peti Blu-ray iz zbirke SI-FI Klasika. Tokrat je to partizanska komedija Ne joči, Peter režiserja Franceta Štiglica. Film govori o častni zadolžitvi dveh partizanskih minerjev, ki morata pripeljati tri vojne sirote iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Minerja sta na začetku ponižana, saj sta pričakovala kakšno večjo akcijo, a se kasneje spoprijateljita z otroki, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je tudi krivec za vse kasnejše smešne in nežne prizore.

Nastopajoči v filmu so: Maks Bajc, Danilo Bezlaj, Leopold Polde Bibič, Metka Bučar, Miha Derganc, Andrej Kurent, Bogdan Lubej, Marjanca Mavec, Branko Miklavc, Kristijan Muck, Vinko Podgoršek, Karel Pogorelec, Majda Potokar, Franci Prus, Lojze Rozman, Tone Slodnjak, Bert Sotlar, Dušan Škedl, Zlatko Šugman, Dare Ulaga, Aleksander Valič. 

Filmska ekipa: scenarist Ivan Ribič, sodelavci scenarista Andrej Hieng, Vladimir Koch in France Štiglic, direktor fotografije Ivan Marinček, avtor glasbe Alojz Srebotnjak, scenograf Mirko Lipužič, kostumografinja Nada Souvan, montažerka Milka Badjura, oblikovalka maske Berta Meglič, asistent režije Andrej Hieng, snemalec Ivan Ivo Belec, snemalec zvoka Herman Kokove in direktor filma France Marolt. Produkcijska hiša je bila Viba film v Ljubljani.   

V preteklih letih sta bila digitalno restavrirana in javno prikazana že dva Štigličeva filma: Dolina miru (1956) in Na svoji zemlji (1948). Poleg teh dveh so bili restavrirani še filmi Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča, To so gadi (1977) režiserja Jožeta Bevca in Sreča na vrvici (1977) scenarista in režiserja Janeta Kavčiča.

Digitalizirano in restavrirano različico filma Ne joči, Peter si je občinstvo lahko že ogledalo oktobra leta 2019, v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga organiziramo v sodelovanju s Cankarjevim domom, ko smo proslavljali 100-letnico režiserjevega rojstva. V mesecu oktobru bodo restavrirano različico predvajali tudi v portugalski kinoteki v Lizboni, v sklopu predstavitve slovenske kinematografije.

Film je za Slovenski filmski center digitalno restavrirala produkcijska hiša Iridium Film. Uporabljeno arhivsko filmsko gradivo hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Zbirka SI-FI Klasika je nastala z namenom ohranjanja slovenske filmske dediščine. Blu-ray Ne joči, Peter je mogoče kupiti v prodajalnah Big Bang, v Mladinski knjigi v Konzorciju, v vseh trgovinah Mladinske knjige po naročilu, v ljubljanskem Kinodvoru, Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, Liznjekovi hiši v Kranjski Gori, Petrolu, prodajalnah OMW po naročilu, trgovini Ognjišče v Ljubljani in Mariboru, Slovenskem etnografskem muzeju in v dveh specializiranih spletnih trgovinah: www.videoart.si in www.filmoteka.eu po ceni 14,99 evra.

Povezane novice