Dolina miru – prva slovenska filmska mojstrovina na Blu-rayu

10. april 2017
V zgodovini filma danes premikamo mejnike, saj bo restavrirana verzija celovečernega filma Doline miru, režiserja Franceta Štiglica, izšla na Blu-rayu.

Gre za pomembno kulturno dediščino in zbirko, ki smo jo v Slovenskem filmskem centru poimenovali SI-FI Klasika. V njej bomo v letu 2017 poleg Doline miru izdali restavrirana filma Sedmina (1969), režiserja Matjaža Klopčiča in To so gadi (1976), režiserja Jožeta Bevca, naslednje leto pa nove restavrirane slovenske filmske klasike.

Namen restavriranja slovenske filmske klasike in izdaja na BluRayu je ohranjanje kulturne dediščine ter povečanje dostopnosti do pomembnih del slovenske filmske zgodovine. Gledalec si bo tako lahko ogledal in spoznal domače filmske mojstrovine v najboljši podobi.

Prvi Blu-ray iz te zbirke bo izšel ob 1. mednarodnem simpoziju o restavriranju filmske dediščine (11. 4. - 12. 4. 2017) v Slovenski kinoteki, kjer bo danes, v ponedeljek 10. aprila uvod v simpozij, na katerem bo tujim gostom, strokovnjakom s področja restavriranja filmske dediščine, v dvorani predvajana tudi restavrirana verzija filma Dolina miru. Simpozij organizira Združenje filmskih snemalcev Slovenije tudi s podporo Slovenskega filmskega centra.

Bl-ray Doline miru bo od danes naprej možno kupiti v Mladinski knjigi v Konzorciju, v Kinodvoru in v prodajalnah Big Banga po ceni 14,99 evra.

Vabljeni k ogledu filmske klasike novih dimenzij!

Povezane novice