Sedmina – druga slovenska filmska mojstrovina na Blu-rayu

20. november 2017
Zbirka SI-FI Klasika

Slovenska filmska dediščina je del naše kulturne dediščine, zato smo na Slovenskem filmskem centru zbirko poimenovali SI-FI Klasika. V letu 2017 smo poleg Doline miru, režiserja Franceta Štiglica (1956) sedaj izdali tudi restavrirani film Sedmina (1969), režiserja Matjaža Klopčiča.

Sedmina, film z nepozabnim prizorom (mojstrsko skadrirano 7-minutno streljanje v Tivoliju), se dogaja pomladi 1941., ko vojna grobo poseže tudi v življenje ljubljanske mladine. Iskanje ljubezni tako privede tudi do zveze z okupatorskim oficirjem, uporništvo pa do organiziranega odpora.

»Film Sedmina je s svojo kultiviranostjo izraza in nekonvencionalnim pristopom k obravnavani temi terjal dokaj izoblikovanega filmskega gledalca. V tem najbrž tiči tudi razlog, da je del publike film sprejel navdušeno, del pa z negodovanjem. Vsekakor pa bo Sedmina pomemben film v naši kulturni zgodovini, lahko rečemo — mejnik na slovenski filmski poti,« je zapisal Stanko Šimenc, v Sodobnosti leta 1981.

V filmu igrajo: Rade Šerbedžija (Niko), Snežana Nikšić (Marija), Milena Dravić (Filomena), Mirko Bogataj (Popaj), Relja Bašić (Carlo Gasparone), Tone Slodnjak (Tiger), Maks Bajc, Marjan Benedičič, Tone Gogala, Vinko Hrastelj, Slavko Jan, Tone Kuntner, Branko Miklavc, Duša Počkaj, Radko Polič, Majda Sepe, Stane Sever, Tone Slodnjak, Ružica Sokić, Vladimir Šau, Franc Uršič in Milena Zinauer.

Kot v večini slovenskih filmov so tudi v Sedmini igralcem iz drugih republik dali svoj glas slovenski igralci: Radetu Šerbedžiji Boris Juh, Snežani Nikšić Mojca Ribič, Mileni Dravić Štefka Drolc.

Zdenko Vrdlovec je v Filmografiji slovenskih celovečernih filmov leta 1994 o filmu med drugim zapisal: »[…] obdobje NOB vzpostavi kot čisti estetski (sama smrt je s formalnimi prijemi povzdignjena v »brezčasno« in bolečo lepoto) in nostalgični objekt.«

Na 16. festivalu jugoslovanskega filma (Pulj, 1969) je Matjaž Klopčič za Sedmino prejel posebno diplomo »za originalno režijo«. Sedmina je bil Klopčičev prvi barvni film, v katerem pa so določeni prizori črno beli. Takratna tehnologija ni omogočala, da bi pri kopiranju barvnega negativa dobili pravo črno belo fotografijo.

Poleg restavriranega filma vsebuje Blu-ray še fotografije iz filma, s slovesnosti v Slovenski kinoteki 2015 – ta projekcija je obeležila tudi spomin na 70. obletnico zmage nad fašizmom, saj se zgodba filma dogaja med drugo svetovno vojno, v okupirani Ljubljani. Ob tej priložnosti je RTV Slovenija oddajo Umetni raj posvetila temu dogodku in predstavila intervju z glavnimi igralci in potek restavracije.

Namen restavriranja slovenske filmske klasike in izdaja na Blu-rayu je ohranjanje kulturne dediščine, da si ogledamo in spoznamo domače filmske mojstrovine v najboljši podobi, kaj nam sporočajo in pomenijo. Restavracijo filma je podprlo Ministrstvo za kulturo.

Naslednje leto bomo v zbirki SI-FI Klasika izdali To so gadi (1976), režiserja Jožeta Bevca, sledil bo prvi slovenski celovečerni zvočni film Na svoji zemlji (1948), režiserja Franceta Štiglica, s katerim bomo obeležili sedemdeseto obletnico nastanka filma.

Blu-ray Sedmina je mogoče kupiti v Mladinski knjigi v Konzorciju, v Kinodvoru in v prodajalnah Big Bang po ceni 14,99 evra.

Vabljeni k ogledu filmske klasike novih dimenzij!

Povezane novice