Še tri mednarodne nagrade za Človeka s senco Eme Kugler

30. april 2021
Film zaznamuje misel, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden.

Umetnica Ema Kugler je za svoj peti celovečerni igrani film Človek s senco dobila v zadnjem času tri mednarodne filmske nagrade. Njen film je bil na filmskih festivalih po vsem svetu doslej nagrajen že 19-krat.

Na 7. mednarodnem filmskem festivalu Santa Cruz v Argentini in na spletnem festivalu Krimson Horyzon International so njen film razglasili za najboljši eksperimentalni film. Prav tako so ga za najboljši film v kategoriji eksperimentalnih razglasili na spletnem festivalu, ki ga pripravlja Toronto Film Magazine.

Film je na spletni strani festivala Santa Cruz, ki je potekal med 16. in 18. aprilom, pospremljen z zapisom, da Človeka s senco zaznamuje misel, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden.

Film Človek s senco, ki je imel premiero v Cankarjevem domu v okviru cikla Naši filmi doma, govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje, opisuje avtorica filma. Ema Kugler o svojem petem celovečernem filmu pravi še, da ne gre za klasičen narativni film. Sporočilo, ki ga želi podati, sestavlja asociativni niz podob, ki "zgodbo" pripovedujejo v kombinaciji z zvokom in glasbo.

V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec - Rošker. Glasbo filma podpisuje skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvaja pa jo Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Marka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno postprodukcijo slike pa studio NuFrame. Kot je za MMC povedala avtorica filma, v njem "ni kadra, v katerem ni posega sodobne tehnologije, nekatere sekvence so pa kot celota narejene digitalno, 3D-animacije."

Človek s senco je prejel že vrsto mednarodnih nagrad. Med drugim je na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston prejel platinasto nagrado remi in zmagal v kategoriji eksperimentalnih dram, slavil je tudi na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado za najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kolkati v Indiji v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards (LAFA) pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film. Na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV-delo. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Štigličeva nagrajenka za življenjsko delo
Ema Kugler, ki deluje kot multidisciplinarna umetnica, režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka, je za svoj opus lani prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo. Predtem pa za delo na področju multimedijske umetnosti nagrado zlata ptica, za filmsko ustvarjanje pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in več mednarodnih nagrad.

Članek so pripravili na MMC portalu RTV SLO in je v celoti dostopen tukaj

Povezane novice