Slavnostna premiera celovečernega filma Človek s senco režiserke Eme Kugler

24. junij 2019
Genetski kod sili človeka v reprodukcijo. Novorojeni nima izbire. Brez svoje volje je porojen v ta svet in kot popolnoma nemočno bitje dan v dresuro civilizacijskih norm, ki jih določajo tisti, ki so na poziciji moči.......a kaj, če je možno kaj drugega....????

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v soboto, 29. junija ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera celovečernega filma Človek s senco režiserke Eme Kugler. 

Genetski kod sili človeka v reprodukcijo. Novorojeni nima izbire. Brez svoje volje je porojen v ta svet in kot popolnoma nemočno bitje dan v dresuro civilizacijskih norm, ki jih določajo tisti, ki so na poziciji moči.......a kaj, če je možno kaj drugega....????

Človek s senco je režiserkin peti celovečerni igrani film, o katerem pravi: »Film Človek s senco ni klasičen narativni film (v filmu je zelo malo dialogov). Sporočilo, ki ga film želi podati, tvori   asociativni niz podob, ki v kombinaciji z zvokom in glasbo povedo »zgodbo«. Film govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Kaj nas določa kot ljudi, kot človeka? Eno je civilizacija kot sistem moči in nadzora, zgrajen tekom časa in postavljen od tistih, ki so bili, in ki so še na poziciji moči in ti dejansko določajo človekovo usodo. V toku »zgodbe«, ki jo film razvija, se pokaže, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden. Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije. Kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo?  
....je to družbena prisila….
....je to zgolj genetski kod, kot je to pri to živalih...
....ali je to človekov strah pred smrtjo, pred ničem, pred praznino, ki biva v vseh nas vse od rojstva dalje…...verjetno kombinacija vsega skupaj.«

V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec-Rošker. Glasbo za film je napisal skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvedel pa Simfonični orkester Radia Slovenija, pod taktirko Mareka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno post produkcijo slike pa studio NuFrame. 

Film je nastal v produkciji Zavoda ZANK, s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s pomočjo koproducentov: NuFrame, Zvokarna, MBgrip, VPK-pro, Big Heart Studio, Radio Slovenija-Radio ARS in sponzorjem Slovenske železnice.

Ema Kugler je znana kot vsestranska samostojna umetnica, ki se ukvarja s performansom, z instalacijami, videom, filmom in gledališko kostumografijo.

Deluje kot režiserka, scenaristka, scenografinja, kostumografinja, montažerka, multidisciplinarna umetnica z edinstvenim in svojevrstnim avtorskim izrazom. Je avtorica številnih video in kratkih filmov, performansov in likovnih instalacij.

Odlikuje jo avtorski vizualni jezik, ki se napaja iz podzavesti, referira na metaforiko duhovne zgodovine in človeškega duha ter sledi najvišjim estetskim merilom. Njene gibljive slike so prikaz ritualov vsakdanjega življenja, interpretacija velikih mitoloških zgodb in angažiran komentar družbenih anomalij.

Za delo na področju multimedialne umetnosti je leta 1994 prejela nagrado Zlata ptica, za filmsko ustvarjanje pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado  in  mnogo mednarodnih nagrad.      

Več na: www.ema-kugler.si                                                

 

Povezane novice