Človek s senco režiserke Eme Kugler premierno v Cankarjevem domu

30. junij 2019
Naši filmi doma

V sklopu projekta Naši filmi doma je bila včeraj, v soboto, 29. junija ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera celovečernega filma Človek s senco režiserke Eme Kugler. 

Človek s senco je režiserkin peti celovečerni igrani film, o katerem pravi: »Film Človek s senco ni klasičen narativni film (v filmu je zelo malo dialogov). Sporočilo, ki ga film želi podati, tvori   asociativni niz podob, ki v kombinaciji z zvokom in glasbo povedo »zgodbo«. Film govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Kaj nas določa kot ljudi, kot človeka? Eno je civilizacija kot sistem moči in nadzora, zgrajen tekom časa in postavljen od tistih, ki so bili, in ki so še na poziciji moči in ti dejansko določajo človekovo usodo. V toku »zgodbe«, ki jo film razvija, se pokaže, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden. Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije. Kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo?  
....je to družbena prisila….

....je to zgolj genetski kod, kot je to pri to živalih...

....ali je to človekov strah pred smrtjo, pred ničem, pred praznino, ki biva v vseh nas vse od rojstva dalje…...verjetno kombinacija vsega skupaj.«


V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec-Rošker. Glasbo za film je napisal skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvedel pa Simfonični orkester Radia Slovenija, pod taktirko Mareka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno post produkcijo slike pa studio NuFrame. 

Film je nastal v produkciji Zavoda ZANK, s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s pomočjo koproducentov: NuFrame, Zvokarna, MBgrip, VPK-pro, Big Heart Studio, Radio Slovenija-Radio ARS in sponzorjem Slovenske železnice.

Projekt Naši filmi doma od jeseni 2017 organizira Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom.

Povezane novice