Človek s senco Eme Kugler s šesto mednarodno nagrado

17. april 2020
Na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston, najstarejšem festivalu neodvisnega filma in videa na svetu, so s platinasto nagrado remi nagradili celovečerec Eme Kugler Človek s senco.

Kot so režiserki sporočili organizatorji festivala, so za omenjeno kategorijo prejeli 4500 prijav.
Začetek festivala WorldFest sega v leto 1961, ko ga je ustanovil večkrat nagrajeni filmski producent in režiser Hunter Todd. Sedem let po ustanovitvi je festival postal tekmovalne narave, njegov namen pa je prepoznati in nagraditi filme in videe, ki izkazujejo izjemno ustvarjalno moč.

Letošnji festival bi se moral začeti danes in potekati do 26. aprila, vendar je zaradi epidemije novega koronavirusa njegova izvedba za zdaj prestavljena. Letošnje prejemnike nagrad remi v več kategorijah so za zdaj o uspehih obvestili pisno. Med njimi je tudi slovenska režiserka Ema Kugler, ki je na WorldFestu slavila z eksperimentalnim filmom Človek s senco.

Kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo?
Film je nastal v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z NuFramom, Zvokarno, Mb Grip VPK projem, Big Heart Studiem ter s podporo Slovenskega filmskega centra, v glavnih vlogah pa so nastopili Marko MandićLoup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker. Po besedah režiserke govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo.

Nagrade doma in po svetu
Človek s senco je na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV-delo, z uspehom na WorldFestu pa si je prislužil že šest mednarodnih priznanj. Ema Kugler pa je za svoj opus letos prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo.

Film je med drugim slavil na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kalkuti (Indija) v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film.

Članek so pripravili na MMC portalu RTV SLO in je v celoti dostopen tukaj

Povezane novice