Zimske muhe slovenskega režiserja Olma Omerzuja v distribuciji v Veliki Britaniji

10. februar 2021
Gre za češko-slovensko-poljsko-slovaško koprodukcijo. Slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film.

Celovečerni igrani film slovenskega režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe je od 29. januarja letošnjega leta na ogled v Veliki Britaniji na spletni platformi »Your Screen«, ki je bila v teh pandemičnih časih posebej razvita v sodelovanju z neodvisnimi kinematografi in lokalnimi filmskimi iniciativami, kjer so si obiskovalci do nedavnega lahko izbrane filme ogledali v živo. Ob tej priložnosti so v časniku the Guardian med drugim zapisali: »Te napol blodnjave priljubljene najstniške teme bi lahko končale kot niz gagov v smislu filma Super hudo (Superbad), vendar slovenski režiser Olmo Omerzu iz njih potrpežljivo izžame subtilnejši humor in patos. V svojem tretjem celovečercu se Omerzu tesno približa perspektivi igralcev in izjemni naravnosti, ki jo v svojih filmih dosega Hirokazu Kore-eda.«

Zimske muhe je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija. Slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film. Omerzujev film govori o navihanem samozavestnem Mári in malce čudaškem Heduš, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva, seveda z avtom. Navsezadnje bo Mára kmalu praznoval petnajsti rojstni dan. Film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime, in zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih.

V filmu igrajo Tomáš Mrvík, Jan František Uher, Eliška Křenková, Martin Pechlát in Lenka Vlasáková.
Film je na 53. filmskem festivalu v Karlovih Varih leta 2018 prejel nagrado za najboljšo režijo in posebno omembo ekumenske žirije, bil je tudi češki kandidat za tujejezičnega oskarja. Leta 2019 je pometel s konkurenco v Pragi in prejel skupno kar šest levov - nacionalnih filmski nagrad. Film je tako prejel nagrado za najboljši film, režijo, scenarij in montažo. Igralca Eliška Křenková in Jan František Uher pa sta prejela tudi nagradi za najboljša spremljajoča igralca.

Februarja 2019 so Omerzuju češki kritiki podelili nagrado za najboljšega režiserja. Na 21. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala: »Zimske muhe so očarljiv road movie, ki pa potuje predvsem skozi razburljivo in hkrati brezčasno pokrajino odraščanja. Film poišče otroka v nas, polnega nedolžnih užitkov, z vedno veliko željo po avanturi, raziskovanju in nenehnem popotovanju po sladkih bridkostih sveta. Olmo Omerzu vodi filmsko zgodbo z lahkotnostjo pravljice, jo bogati s prefinjenim humorjem, hkrati pa ohranja odgovoren odnos do teme.«

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice