Nove nagrade za slovenske filme

22. oktober 2018
Nevidna roka Adama Smitha, Rudar in Zimske muhe

Minuli vikend je bil za slovenske filme ponovno zelo uspešen. Kratki igrani film Nevidna roka Adama Smitha režiserja Slobodana Maksimovića je prejel »Grand Prix« zagrebškega One Take filmskega festivala, ki je potekal od 19. do 21. oktobra. Mednarodna žirija v sestavi: Peter Blackburn, producent, režiser in scenarist, Martin Jehle, predavatelj, režiser, scenarist in montažer ter Sara Hribar, režiserka in scenaristka, so poudarili, da je film izvrsten primer filma posnetega v enem kadru z živo mizansceno in koreografijo gibanja. »Film je uspel podati pogled na resno evropsko ekonomsko situacijo. Inkorporiral je jezike mnogih nacionalnosti, kar je že samo po sebi velik režijski podvig,« je zabeležila žirija. To je tudi edina nagrada, ki jo na festivalu podelijo.

Maksimovićev celovečerni prvenec Hvala za Sunderland (2012) je na 15. Festivalu slovenskega filma prejel štiri vesne, njegov drugi celovečerni film Nika pa je bil leta 2016 na festivalu v Motovunu proglašen za najboljši mladinski film.

Na filmskem festivalu v Tuzli je slavil film Rudar režiserke Hanne Slak. Festival je potekal od 12. do 19. oktobra, film pa je prejel nagrado za najboljši igrani celovečerni film. Predsednik žirije Srđan Vukadinović je povedal, da film »Rudar na impresiven način govori o resničnem dogodku, ki je bil dolgo skrit pred javnostjo. Film je edina filmska paralela Srebrnice, saj govori o tri do štiri tisočih žrtvah, ki so po drugi svetovni vojni bile zakopane v rudniku blizu Velenja, o čemer se dolgo ni govorilo. Neverjetno sporočilo, ki ga nosi film Rudar ni karakteristično samo za Balkan, temveč za ves južnoslovanski prostor –  namreč od nekdaj je treba vztrajati v nečem, čemur pravimo vera v odkritje, ter da se tabu teme, ter nekaj, kar se je dolgo skrivalo pod preprogo, lahko odkrije.« S to nagrado je film Rudar do sedaj prejel že 20 nagrad.

Tretji nagrajeni film je manjšinska koprodukcija Zimske muhe slovenskega režiserja Olma Omerzuja. Na filmskem festivalu centralne in vzhodne Evrope v Luksemburgu je film prejel posebno nagrado žirije. Članica žirije Govinda Van Maele je v zvezi s posebno nagrado žirije za Zimske muhe povedala: »Film Zimske muhe uspe ohraniti drznost in igrivost, čeprav gre za film ceste o odraščanju, ki je zelo razširjen in vsem dobro znan žanr. Je svež, drzen in poln življenja. Gledalec nikoli ne ve čisto natančno, kam ga bo pronicljivi in drzni ustvarjalec filma odpeljal, vendar lahko trdim, da smo se z užitkom prepustili njegovi nenavadni in čudoviti vožnji.« Festival je potekal od 4. do 21. oktobra.

Film je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija in je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih prejel nagrado za najboljšo režijo, na 21. Festivalu slovenskega filma pa vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Zimske muhe bodo letos s sklepno prireditvijo zapirale 29. Liffe.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice