Šest nagrad za film Zimske muhe slovenskega režiserja Olma Omerzuja

25. marec 2019
Film je prejel nagrado za najboljši film, režijo, scenarij in montažo. Igralca Eliška Křenková in Jan František Uher pa sta prejela tudi nagradi za najboljši stranski vlogi.

V soboto, 23. marca, so na Češkem, v Pragi, podelili nacionalne filmske nagrade. Največ, skupno kar šest levov, je prejel celovečerni igrani film režiserja Olma Omerzuja Zimske muheFilm je prejel nagrado za najboljši film, režijo, scenarij in montažo. Igralca Eliška Křenková in Jan František Uher pa sta prejela tudi nagradi za najboljši stranski vlogi.

Zimske muhe je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija. Slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film, sicer večkrat nagrajeni režiser observacijsko dokumentarnega filma Družina. Omerzujev film govori o navihanem samozavestnem Mári in malce čudaškem Heduš, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva, seveda z avtom. Navsezadnje bo Mára kmalu praznoval petnajsti rojstni dan. Film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime, in zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih.

Film je na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih prejel nagrado za najboljšo režijo, bil je tudi češki kandidat za tujejezičnega oskarja. Februarja letos so mu češki kritiki podelili nagrado za najboljšega režiserja. Na 21. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijoŽirija je v utemeljitvi nagrade zapisala: »Zimske muhe so očarljiv road movie, ki pa potuje predvsem skozi razburljivo in hkrati brezčasno pokrajino odraščanja. Film poišče otroka v nas, polnega nedolžnih užitkov, z vedno veliko željo po avanturi, raziskovanju in nenehnem popotovanju po sladkih bridkostih sveta. Olmo Omerzu vodi filmsko zgodbo z lahkotnostjo pravljice, jo bogati s prefinjenim humorjem, hkrati pa ohranja odgovoren odnos do teme.«

Slovenska distribucija filma se je začela s premiero v ljubljanskem Kinodvoru 16. novembra 2018, in sicer v okviru festivala Liffe. Sledile so premiere v ostalih dvoranah Art kino mreže Slovenije (AKMS).

Povezane novice