Sonja Prosenc s filmom Zgodovina ljubezni v prvem Zlatem albumu evropskega sklada Eurimages

10. december 2020
Do sedaj je film skupno prejel že 13 mednarodnih in domačih nagrad.

Evropski sklad Eurimages, program Sveta Evrope, je včeraj ob zaključku strategije "50-50 by 2020"  izdal Zlati album, v katerem predstavlja izbor 50 evropskih režiserk iz obdobja zadnjih 20. let. Med režiserke, kot so Chantale Ackerman, Susane Bier, Agnieszka Holland, Maren Ade itd. so izbrali tudi našo režiserko Sonjo Prosenc s filmom Zgodovina ljubezni (2018), ki je ob tej priložnosti dejala: »Biti v takšni izbrani družbi eminentnih in odličnih evropskih filmskih režiserk, ki jih zelo cenim, občutim kot pomembno priznanje za svoje delo. Ta album lepo kaže raznolikost filmskih glasov in nujno je, da skozi takšne spodbude kot je Eurimagesova tudi vedno več teh glasov dobi priložnost, da se jih sliši.«

V uvodu prve edicije Zlatega albuma je med drugim zapisano: »Ponosni smo, da lahko predstavimo prvo edicijo Zlatega albuma ženskih režiserk. Filmi, ki jih podpira Eurimages, predstavljajo raznolikost ženskih talentov v državah članicah Eurimagesa. Pričajo o kakovosti in o zavezi sklada k spodbujanju sodelovanja in kulturne raznolikosti širom meja.«

Čuten in vizualno razkošen film je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih, kjer ga je žirija nagradila za izjemen umetniški dosežek in mu podelila posebno omembo za najboljši film, s čimer je Sonja Prosenc postala prva slovenska režiserka, nagrajena v glavnem tekmovalnem programu kakšnega od petih največjih mednarodnih festivalov. Na 21. Festivalu slovenskega filma si je film prislužil dve vesni (za najboljšo fotografijo in vesno za najbolj izvirno filmsko delo), režiserka pa je lani prejela še nagrado Štigličev pogled, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za izjemno režijo, direktor fotografije Mitja Ličen pa nagrado iris Združenja filmskih snemalcev za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu. Film je bil lani izbran tudi za slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja. Do sedaj je film skupno prejel že 13 mednarodnih in domačih nagrad, izpostaviti pa gre izbor med štiri režiserje/režiserke iz vsega sveta na slavnem severnoameriškem festivalu Slamdance, v sekcijo Breakouts. Sekcija je posvečena režiserjem in režiserkam, ki po besedah festivala “širijo meje žanra in filmske forme in so svetilniki, ki nakazujejo prihodnost filma.”

Film pripoveduje o 17-letni Ivi, ki se spopada s smrtjo svoje matere. Pod vplivom te velike osebne izgube in odkritja, da ni vedela vsega o svoji mami, se počasi potaplja v drugačen, skoraj sanjski svet, ki je daleč od njene realnosti.

Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Glavni vlogi sta odigrala mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah, ter priznani norveški igralec Kristoffer Joner, ki ga lahko vidimo tudi v filmih Povratnik, Val ter Misija: Nemogoče. V filmu igrajo tudi Zita Fusco, Matej Zemljič, Matija Vastl in Zoja Florjanc Lukan. Režiserka Sonja Prosenc je napisala tudi scenarij, direktor fotografije je Mitja Ličen, montažerka Frida Eggun Michaelsen, scenograf Vasja Kokelj, oblikovalka maske Alenka Nahtigal, kostumograf Leo Kulaš, za oblikovanje zvoka so skrbeli Riccardo Spagnol, Julij Zornik in Gisle Tveito. Producent je Monoo, koproducenta pa Nefertiti Films (Italija) in Incitus Film (Norveška).

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice