Zgodovina ljubezni in Zimske muhe nagrajena na 53. Filmskem festivalu v Karlovih Varih

09. julij 2018
Gre za velik uspeh slovenskega filma, saj se je prvič v zgodovini zgodilo, da sta bila dva naša filma uvrščena v uradni tekmovalni program, ter oba tudi nagrajena.

Režiserka Sonja Prosenc je za svoj drugi celovečerni igrani film Zgodovina ljubezni prejela posebno omembo žirije, slovenski režiser Olmo Omerzu pa je za manjšinsko koprodukcijo Zimske muhe prejel nagrado za režijo in posebno omembo ekumenske žirije. Gre za velik uspeh slovenskega filma, saj se je prvič v zgodovini zgodilo, da sta bila dva naša filma uvrščena v uradni tekmovalni program, ter oba tudi nagrajena. 53. filmski festival v Karlovih Varih je potekal od 29. junija do 7. julija.

Sonja Prosenc je za svoj film Zgodovina ljubezni v intervjuju za Cineuropo dejala: »Razlago filma prepuščam gledalcem. Z direktorjem fotografije Mitjo Ličnom sva se odločila vizualno ustvariti ta alternativni vmesni svet, in sicer z uporabo svetlobe v filmu in subtilnim prehodom med dnevom in nočjo. Na začetku filma slišimo izdih, na koncu filma pa vdih.«

Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Producent filma je Rok Sečen, letošnji producent "na potezi" (Producer On The Move 2018) iz produkcijske hiše Monoo. Sečen je med drugim produciral tudi prejšnjo festivalsko uspešnico Sonje Prosenc – prvenec Drevo (2013), ki je bil tudi slovenski kandidat za oskarja. Svetovna premiera filma Drevo se je leta 2014  zgodila ravno tako v Karlovih Varih, vendar v tekmovalnem programu vzhodno od zahoda, ki je namenjen prvim in drugim filmom. V glavnih vlogah sta mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah, ki jo slovenski filmski gledalci poznajo predvsem po vlogi v Razrednem sovražniku, ter priznani norveški igralec Kristoffer Joner. Film sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo.

Kritiki so med drugim zapisali: »Sonja Prosenc je ohranila svoj izjemno čuten pristop, ki je občinstvo in kritike navdušil pri njenem prvem filmu, vendar se je tokrat odmaknila od družbeno-političnega gledišča in se osredotočila na intimne družinske odnose, zlasti pa na notranji svet glavnega lika. Fotografija Mitje Lična je bogata in raznolika, kar velja tudi za prizorišča. Kameri pusti, da teče, se obrača in sledi Ivi po ljubljanskih ulicah, veliki družinski hiši v predmestju in bujnih rečnih nabrežjih – tako v sončni dnevni svetlobi kot skozi nočne scene, osvetljene s svetilkami, baklami in zasloni pametnih telefonov.«

Celovečerni igrani film režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe je češko-slovensko-poljsko-slovaško koprodukcija. Slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film, sicer večkrat nagrajeni režiser observacijsko dokumentarnega filma Družina. Tokratni Omerzujev film govori o navihanem samozavestnem Mári in malce čudaškem Heduš, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva, seveda z avtom. Navsezadnje bo Mára kmalu praznoval petnajsti rojstni dan. Film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime, in zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih.

Omerzu je ob prejetju nagrade za MMC povedal: "Ker je to nagrada za režijo, je to zame velika potrditev, da film funkcionira oziroma, da sta v film vložena delo in trud zdaj na neki način povrnjena.« Film si bodo gledalci na Češkem v redni distribuciji lahko ogledali od 6. septembra, kmalu pa bo na sporedu tudi pri nas, na Poljskem in Slovaškem.

Oba filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice