Padla je prva klapa filma Zgodovina ljubezni režiserke in scenaristke Sonje Prosenc

27. junij 2017
Zgodovina ljubezni nastaja kot prva koprodukcija med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav.

Včeraj, 26. junija, je v italijanski Gorici padla prva klapa v mednarodni filmski stroki težko pričakovanega filma Zgodovina ljubezni (History of Love) scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, ki jo je pospremila izjemna novica o izboru filma med 25 igranih filmov, ki so prejeli finančno podporo Sveta Evrope Eurimages.

Že v razvoju je projekt pridobil mednarodne nagrade in poleg sredstev Slovenskega filmskega centra tudi mednarodna razvojna sredstva MEDIE Kreativne Evrope in italijansko-slovensko-hrvaške sheme REACT.

Sonjin prvenec Drevo, je prejel več nagrad in odlične kritike (The Hollywood Reporter, Cineuropa, Nisimazine, itn.), bil povabljen na več kot 50 festivalov in bil izbran za slovenskega kandidata za oskarja. Največji evropski filmski portal Cineuropa, ki združuje filmske kritike iz vse Evrope, je lansko jesen Sonjo Prosenc uvrstil na seznam osmih najbolj perspektivnih evropskih režiserk.

Zgodovina ljubezni nastaja kot prva koprodukcija med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Snemanje bo potekalo na lokacijah v Sloveniji in Italiji, pri filmu pa z glasbo sodeluje duo Silence.

V filmu sledimo dekletu, ki po mamini smrti začne raziskovati njeno preteklost in se potopi v svet, ki ga ni vajena. To je uvod v popotovanje glavnih likov, v dramo, ki se razpleta v atmosferi trilerja.

Glavni vlogi bosta odigrala mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah, ki trenutno zaključuje zadnji letnik Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in jo slovenski filmski gledalci poznajo predvsem po vlogi v Razrednem sovražniku, ter priznani norveški igralec Kristoffer Joner. V svoji dolgoletni filmski karieri je Kristoffer Joner med drugim nastopal v skandinavski uspešnici in norveškem kandidatu za oskarja The Wave, v King of Devil Island, kjer je igral ob boku Stellanu Skarsgårdu, in v filmu Alejandra G. Iñárrituja, The Revenant, ki je prejel kar tri Oskarje. Kristoffer je bil tudi prejemnik nagrade "vzhajajoče zvezde" (EFP Shooting star award) na Berlinskem filmskem festivalu.

Producent je do sedaj poleg sredstev v Sloveniji pridobil tudi sredstva za realizacijo filma s koprodukcijo z norveškimi in italijanskimi partnerji in tako postal tudi prvi slovenski projekt, ki ga sofinancira Norveški nacionalni filmski inštitut.

Režiserka in scenaristka: Sonja Prosenc
Produkcija: Monoo
Producent: Rok Sečen, Sonja Prosenc
Direktor fotografije: Mitja Ličen
Montažerka: Frida Eggum Michaelsen
Oblikovalka maske: Alenka Nahtigal
Kostumograf: Leo Kulaš
Scenograf: Vasja Kokelj
Direktorici filma: Sandra Ržen, Nastja Kotnik Minik
Koprodukcija: Incitus (Norveška), Nefertiti film (Italija)
Sofinanciranje: Slovenski filmski center, TV Slovenija, Friuli Venezia Giulia Audiovisual Fund, FVG Film Comission, Norwegian Film Institute, Sefyr Film Fund Norway
Projekt je bil razvit s podporo: MEDIA Creative Europe, SFC, REACT Co-Development Funding FGV Italy-Croatia-Slovenia

Povezave:
"History of Love: The first ever Slovenian-Italian-Norwegian co-production"
"Slovenia big winner at When East Meets West co-pro forum"


Povezane novice