Zgodovina ljubezni scenaristke in režiserke Sonje Prosenc v uradnem tekmovalnem programu letošnjih Karlovih Varov

30. maj 2018
»Izbor, ki zajema širok spekter stilov in žanrov, zaokroži zgodba o odraščanju dekleta Zgodovina ljubezni nadarjene režiserke Sonje Prosenc«, so zapisali na uradni spletni strani festivala.

Na letošnji mednarodni 53. filmski festival v Karlovih Varih, ki bo potekal od 29. junija do 7. julija, se je v uradni tekmovalni program uvrstil celovečerni igrani film Zgodovina ljubezni scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, kjer bo imel tudi svojo svetovno premiero. »Izbor, ki zajema širok spekter stilov in žanrov, zaokroži zgodba o odraščanju dekleta Zgodovina ljubezni nadarjene režiserke Sonje Prosenc«, so zapisali na uradni spletni strani festivala.

Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Film je bil izbranim selektorjem festivalov prikazan na zaprti projekciji v Cannesu. Producent filma je Rok Sečen, letošnji producent "na potezi" (Producer On The Move 2018) iz produkcijske hiše Monoo. Sečen je producent od leta 2012, med drugim je produciral tudi prejšnjo festivalsko uspešnico Sonje Prosenc – prvenec Drevo (2013), ki je bil tudi slovenski kandidat za oskarja. Svetovna premiera filma Drevo se je leta 2014  zgodila ravno tako v Karlovih Varih, vendar v tekmovalnem programu vzhodno od zahoda, ki je namenjen prvim in drugim filmom.

Sonja Prosenc ob tem uspehu pravi»Povabilo med uveljavljena režiserska imena glavnega tekmovalnega programa enega največjih evropskih festivalov je velik uspeh za film in ekipo. Tega s svojim drugim celovečernim filmom nisem pričakovala, sem si pa to potihem želela in sem te potrditve za film zelo vesela.«

V glavnih vlogah sta mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah, ki jo slovenski filmski gledalci poznajo predvsem po vlogi v Razrednem sovražniku, ter priznani norveški igralec Kristoffer Joner. V svoji dolgoletni filmski karieri je Kristoffer Joner med drugim nastopal v skandinavski uspešnici in norveškem kandidatu za oskarja The Wave, v King of Devil Island, kjer je igral ob boku Stellanu Skarsgårdu, in v filmu Alejandra G. Iñárrituja, The Revenant, ki je prejel kar tri oskarje. Kristoffer je bil tudi prejemnik nagrade "vzhajajoče zvezde" (EFP Shooting star award) na Berlinskem filmskem festivalu. Film Zgodovina ljubezni bo na festivalskem sporedu v soboto, 30. junija.

V uradni tekmovalni program se je uvrstil tudi manjšinski koprodukcijski celovečerni igrani film režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe. Gre za češko-slovensko-poljsko-slovaško koprodukcijo, slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film, sicer večkrat nagrajeni režiser observacijsko dokumentarnega filma Družina. Tokratni Omerzujev film govori o navihanem samozavestnem Mári in malce čudaškem Heduš, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva, seveda z avtom. Navsezadnje bo Mára kmalu praznoval petnajsti rojstni dan. Film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime, in zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih. V glavnih vlogah igrajo: Tomáš Mrvík, Jan Uher, Lenka Vlasáková, Eliška Křenková in Martin Pechlát. Tudi ta film bo na festivalu doživel svojo svetovno premiero, in sicer v nedeljo 1. julija. 

Olmo Omerzu je diplomant slovite češke FAMU. Z diplomskim celovečernim filmom   Mlada noč se je leta 2012 uvrstil v berlinski Forum,  drugi celovečernim  film  Družinski film pa je bil leta 2015 premierno prikazan v tekmovalnem programu festivala v San Sebastianu.

Skupaj je bilo v uradni tekmovalni program prijavljenih 1.800 filmov, na koncu izbranih le 12, oba naša sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice