Izbrisana režiserja Miha Mazzinija na Festivalu balkanskega filma v Rimu

02. oktober 2020
Festival organizira združenje »Associazione Occhio Blu – Anna Cenerini Bova« v sodelovanju in s podporo italijanskega Ministrstva za kulturo (MIBACT) ter Nacionalnega združenja kinematografskega, avdiovizualnega in multimedijskega sektorja (ANICA).

Festival bo potekal od 8. do 11. oktobra v kinu »Casa del Cinema« v Rimu. Njegov cilj je italijanskemu občinstvu približati izjemno dediščino balkanske kinematografije, ki je med najbolj raznolikimi v Evropi. Festival je namenjen tudi spodbujanju dejavnega sodelovanja filmskih centrov Albanije, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Severne Makedonije, Črne Gore in Slovenije pri predlogih za ustanovitev novih italijanskih in balkanskih javnih skladov, ki sta jih pripravila italijansko Ministrstvo za kulturo ter združenje ANICA. Gre za skupno večstransko zavezo, ki spodbuja sodelovanje in koprodukcije v kinematografiji v okviru zanesljive vseevropske kakovosti in procesov vključevanja.

Filmska dela, ki bodo prikazana na Festivalu balkanskega filma, izstopajo kot posebej dragoceni in pomembni dosežki.

Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija bo na sporedu v nedeljo, 11. oktobra ob 19. uri, sicer pa se bo festival začel s severno-makedonskim dokumentarnim filmom Medena dežela, ki je bil nominiran za številne nagrade, režirala pa sta ga Tamara Kotevska in Ljubomir Stefanov.

Film Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Protagonistka filma Judita Franković Brdar je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba). Film je leta 2018 imel mednarodno premiero v tekmovalnem programu filmskega festivala »Black Nights« v Talinu.

V njem igrajo tudi: Maruša Majer, Marko Mandić, Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič.

Sofinanciral ga je Slovenski filmski center, producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Koproducenti so: Kinorama iz Hrvaške, Delirium iz Srbije ter dodatni slovenski koproducent Pakt Media in pridruženi producent  - Christopher Thoke.

Film je finančno podporo prejel tudi s strani Hrvaškega avdiovizualnega centra (HAVC), Filmskega centra Srbije (FCS) ter mednarodnega koprodukcijskega fonda Eurimages, predhodno pa tudi že na razvoju s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Program Festivala balkanskega filma vključuje izjemne filme, kot so grški film “Defunct” v režiji Zachariasa Mavroeidisa; Glas Ognjena Sviličića (koprodukcija Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije); Oče Kristine Grozeve in Petra Valchanova (Bolgarija, Grčija); “Rounds” Stephana Komandareva (Bolgarija, Francija, Srbija); Grudi” Marije Perović (Črna Gora, Hrvaška, Srbija) in “Ritratto incompiuto di Clara Bellini” Namika Ajazija, 2019 (Albanija, Italija).

Ob programu bodo organizirani tudi drugi dogodki: prikaz filma “Il Generale dell’Armata Morta” v režiji  Luciana Tovolija (italijansko-francoska koprodukcija iz leta 1984), ki ji bo sledil pogovor z režiserjem; poseben dogodek v spomin na režiserja Gjergja Xhuvanija, v katerem bo imel osrednjo vlogo njegov filmski opus, čemur bo sledil ogled njegovega zadnjega filma Moje jezero (koprodukcija Albanije, Hrvaške, Kosova in Severne Makedonije); in dogodek na temo kinematografija in družba na Balkanu.

Festival balkanskega filma organizira združenje »Associazione Occhio Blu – Anna Cenerini Bova« v sodelovanju in s podporo italijanskega Ministrstva za kulturo (MIBACT) ter Nacionalnega združenja kinematografskega, avdiovizualnega in multimedijskega sektorja (ANICA).

Povezane novice