Mednarodna premiera filma Izbrisana režiserja Miha Mazzinija

22. november 2018
Na letošnji ediciji 21. Festivala slovenskega filma je protagonistka filma Judita Franković Brdar prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo.

Celovečerni igrani film Izbrisana režiserja Miha Mazzinija in korežiserja Dušana Joksimovića bo imel svojo mednarodno premiero v Talinu, na festivalu “Black Nights”, ki je eden najpomembnejših festivalov na Baltiku ter zadnji festival svetovnih in mednarodnih premier v tekočem letu. Festival poteka od 16. novembra do 2. decembra. Letos bodo na festivalu prikazali več kot 250 dolgometražnih in več kot 300 kratkometražnih ter animiranih filmov. Izbrisana bo predvajan v tekmovalni kategoriji prvencev, kjer bo skupno prikazanih devetnajst filmov. Festivalsko občinstvo si ga bo lahko ogledalo v nedeljo 25. novembra ob 21.15 uri, v ponedeljek 26. novembra ob 21.30 uri in v nedeljo 2. decembra ob 19.30 uri. Slovensko občinstvo si bo film lahko premierno ogledalo naslednje leto, 25. februarja ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu projekta Naši filmi doma.

Film Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Na letošnji ediciji 21. Festivala slovenskega filma je protagonistka filma Judita Franković Brdar prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Žirija je v svoji utemeljitvi zapisala: »Igralka Judita Franković Brdar odigra lik Ane izredno rahločutno, prepričljivo, z izrazitim občutkom za emocijo, filmsko vsebino in izrečene besede. Vse omenjene elemente z unikatnim igralskim postopkom povezuje v enkratne filmske trenutke in tako razpira vso tragiko lika, da bi lahko le ta delovala na gledalca. Čeprav na začetku filma vlogo Ane zastavi prizemljeno, pa po izgubi lastne identitete oprijemljivost lika postopoma transformira v vase zazrto bitje, ujeto v brezizhoden položaj.« Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba).

Film je sofinanciral Slovenski filmski center, producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Koproducenti so: Pakt Media, Delirium films in Kinorama. Film je finančno podporo prejel tudi s strani Creative Europe – MEDIA, Eurimages, Filmskega centra v Srbiji in Hrvaškega avdio-vizualnega centra.

Mazzini je roman Izbrisana napisal že leta 2014, izšel je pri založbi Goga. Je pisatelj in računalniški strokovnjak, prejemnik številnih nagrad, avtor scenarijev in režiser več kratkih filmov. Končal je podiplomski študij scenaristike na »The University of Sheffield« v Angliji in predava pisanje filmskih scenarijev. Je redni član Evropske filmske akademije.

Povezane novice