Slovenski filmi na trideseti obletnici tržaškega filmskega festivala

17. januar 2019
Od svojih začetkov do danes je to pomemben dogodek za predstavitev slovenske filmske produkcije.

Tržaški filmski festival letos obeležuje svojo trideseto obletnico. Od svojih začetkov do danes je to pomemben dogodek za predstavitev slovenske filmske produkcije. Nenazadnje je to najbližji tuji mednarodni tekmovalni filmski festival, ki zadnja leta predstavlja vrhunce filmske produkcije iz srednje in vzhodne Evrope. Letos bo potekal od 18. do 25. januarja 2019.

V tekmovalni program devetih igranih filmov se je uvrsti film Izbrisana, prvenec scenarista in režiserja Miha Mazzinija, korežiser filma je Dušan Joksimović. To bo italijanska premiera filma.
Gre za zgodbo o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 1990-ih na upravnih enotah luknjali osebno izkaznico. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Film je imel svojo mednarodno premiero lani novembra v Talinu, na festivalu “Black Nights”, kjer so ga prikazali v tekmovalnem programu prvencev. Na 21. Festivalu slovenskega filma pa je protagonistka filma Judita Franković Brdar prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba). V Trstu bo film na ogled v ponedeljek, 21. januarja, ob 22.15 uri. Producent filma je Gustav film. V mesecu februarju film prihaja v redno domačo distribucijo, s slavnostno premiero v sklopu projekta Naši filmi doma v Cankarjevem domu.

V soboto, 19. januarja ob 22.15 uri, bo v programu, ki je namenjen filmu o umetnosti, ob prisotnosti režiserja na ogled film Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta. Film govori o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.

Na isti dan bo že ob 11. uri na ogled Lep pozdrav iz svobodnih gozdov scenarista in režiserja Iana Soroka. Film bo predvajan med štirimi dokumentarnimi filmi izven tekmovalnega programa. Lep pozdrav iz svobodnih gozdov kot potovanje skozi bujno gozdovje pokrajine na jugu Slovenije niza zgodbe, ki vzplavajo izpod korenin in razgaljajo vrzel med dogajanjem v času odporniškega gibanja ter posledicami, ki jih je to za seboj pustilo v nestabilni sedanjosti. Producent filma je produkcijska hiša Pica Pica Productions, film je bil uvrščen tudi v uradni tekmovalni program manjšinskih koprodukcij 21. Festivala slovenskega filma. Oblikovalec zvoka Julij Zornik je zanj prejel vesno za najboljši zvok.

Ob praznovanju svoje tridesetletnice so organizatorji pripravili poseben filmski sklop, ki so ga poimenovali veter sprememb. V njem bo prikazanih enajst filmov, ki so obeležili zgodovino festivala, med drugim tudi Rezervni deli (2003) režiserja Damjana Kozoleta, ki bo ob prisotnosti režiserja na sporedu v sredo, 23. januarja, prav tako ob 22.15 uri. Rezervni deli so bili nominirani za berlinskega zlatega medveda, revija Sight & Sound pa jih je leta 2008 uvrstila med deset najpomembnejših filmov nove Evrope. Damjan Kozole je v tekmovalnem programu tržaškega festivala sodeloval še z igranimi celovečernimi filmi Nočno življenje (2016), Slovenka (2009) in Delo osvobaja (2004).

Slovenija je v prazničnem programu prisotna še s koprodukcijskim filmom Nikogaršnja zemlja (2001), prvencem bosanskega režiserja Danisa Tanovića, nagrajencem za scenarij v Cannesu in prejejemnikom tujezičnega oskarja za leto 2002. Slovenska producenta filma sta bila Badjurova nagrajenka za življenjsko delo Dunja Klemenc in Igor Pediček, v glavni vlogi pa je nastopal Branko Djurić. Film je bil skoraj v celoti posnet v Sloveniji.

V sklopu festivala bo že deveto leto potekalo koprodukcijsko srečanje, ki zaradi geografske lege mesta in regije nosi naslov When East Meets West (20.-22. januar). Italijanski producenti in producenti iz jugovzhodne Evrope se tako vsako leto srečajo z ustvarjalci iz tretje regije. Letos se bodo srečali s predstavniki držav srednje in vzhodne Evrope ter držav Beneluksa. Srečanje v središče postavlja projekte v razvoju, ki iščejo tuje koprodukcijske partnerje.

V sekciji »This is IT« bo  skupno predstavljenih osem filmov, ki so italijanske koprodukcije, med drugim novi film Ne pozabi dihatizgodbo o odraščanju režiserja Martina Turka in producentke Ide Weiss iz produkcijske hiše Bela film. Film ima tudi mednarodnega prodajnega agenta Intramovies iz Italije. Gre za slovensko-italijansko-hrvaško koprodukcijo. Drugi film v tej sekciji je manjšinska koprodukcija z delovnim naslovom »Paradise« italijanskega režiserja Davida Del Degana. Slovenski koproducent filma je Branislav Srdić iz produkcijske hiše A Atalanta. Festivalski selektorji in drugi filmski profesionalci si bodo lahko ogledali po deset minut iz vsakega filma.

Povezane novice