Kratki film režiserke Sare Kern tekmuje v Sarajevu

24. julij 2020
Vesna Goodbye bo na festivalu imel svojo svetovno premiero.

Včeraj so v Sarajevu objavili vse štiri tekmovalne programe 26. izdaje filmskega festivala, ki bo potekal od 14. do 21. avgusta.

Med desetimi izbranimi kratkimi filmi je tudi drugi profesionalni kratki film režiserke Sare Kern z naslovom Vesna Goodbye (Zbogom, Vesna), ki bo na najpomembnejšem festivalu naše regije imel svojo svetovno premiero.

Režiserka  o svojem  filmu in premieri v Sarajevu pravi:

»Med sestrama Emi in Vesno je deset let razlike in ko jima nepričakovano umre mama, med njima zazeva praznina, ki je za vsako od njiju popolnoma drugačna, a enako neubesedljiva. 10-letna Emi se navkljub nezmožnosti razumeti Vesnin odrasli svet, skuša sestri približati kakor ve in zna. Vendar kmalu postane jasno, da se je včasih, na neki točki, potrebno tudi umakniti, oditi - in s tem ohraniti možnost za nekaj novega v prihodnosti. Priznanje, da nekaj trenutno ni mogoče, je včasih potrebni korak, na poti k vnovični, a drugačni, bližini. Ta kratki film je minimalistična študija odnosa med dvema sestrama, ki sta tudi glavni junakinji mojega celovečernega prvenca v razvoju. Film je bil posnet v Avstraliji in izredno me veseli, da bo imel premiero na bolj domačem koncu sveta, v Sarajevu.«

Sara Kern je ob režiji poskrbela tudi za scenarij, direktorica fotografije je Alex Cardy, montažerka je Hayley Miro Browne, oblikovalec zvoka Julij Zornik, kostumografinja Ashton Langdon, scenografinja Eleanora Steiner. Producent je Rok Biček, avstralski koproducenti pa Gal Greenspan, Sharlene George, Jim M. Wright in Michael Ciccone. Film je nastal v produkciji Cvinger film, Sweetshop & Green, Truce Films.

V glavnih vlogah sta nastopili Pauline Aleynik in Emily Milledge.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Sara Kern je bila uspešna že s svojimi prvim kratkim profesionalnim filmom Srečno, Orlo, ki je leta 2016 imel svetovno premiero na beneškem festivalu, v tekmovalnem programu kratkih filmov. S to uvrstitvijo je Sara Kern postala prva slovenska režiserka, ki se je predstavila na najstarejšem svetovnem filmskem festivalu.

Leta 1989 rojena Ljubljančanka je študij filmske režije končala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V času študija med leti 2010 in 2013 je štirikrat zapored osvojila Grossmannovo nagrado za najboljši scenarij, ki jo podeljuje AGRFT. Njen talent za scenaristiko in senzibilnost za otroške teme so kmalu opazili tudi na RTV Slovenija, kjer je začela pisati scenarije za otroški oddaji Studio Kriškraš in Firbcologi. Po uspehu v Benetkah je s celovečernim projektom v razvoju Vesna bila uvrščena na delavnice filmskih festivalov v Torontu, Torinu in leta 2018 tudi v Cinéfondation Residence kanskega  festivala. Trenutno živi in dela v Melbournu.

Med desetimi izbranimi kratkimi filmi je letos v Sarajevu kar sedem svetovnih premier. Filmi tekmujejo za nagrado srce Sarajeva, ob tem pa je nagrajeni film nominiran za evropsko filmsko nagrado 2020 in se kvalificira za prijavo za nagrado oskar.

Povezane novice