​Srečno, Sara!

31. avgust 2016
Danes se začenja 73. Beneški filmski festival, ki po potekal do 10. septembra. Na festivalu bo na sporedu tudi svetovna premiera slovenskega kratkega filma Srečno, Orlo režiserke Sare Kern.

Film se je uvrstil v tekmovalno sekcijo Orizzonti (obzorja), v katerem bodo prikazani »filmi, ki predstavljajo nove estetske in izrazne tokove«. Izbrali so 16 kratkih filmov iz celega sveta, ki so jih razdelili v dva sklopa. V sklopu, kjer bo predstavljen film Sare Kern, bo na sporedu še sedem filmov: dva italijanska filma in eden z italijansko udeležbo, po en film iz Romunije, Tajske, Paragvaja in Francije. Filmi bodo predvajaniu na štirih projekcijah.

Prva bo že jutri, 1. septembra, sledile pa bodo še projekcije 7. 8. in 10. septembra. Uradna projekcija je 8. Septembra ob 17:00, na kateri se bosta ob režiserki predstavila tudi oba glavna otroška igralca Tin Vulovič in Tin Marn, direktor fotografije Lev Predan Kowarski, producent Rok Biček in direktorica filma Bistra Borak.

Srečno, Orlo!je prvi profesionalni kratki film režiserke Sare Kern, leta 1989 rojene Ljubljančanke, ki je študij filmske režije končala na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo. V času študija med leti 2010 in 2013 je štirikrat zapored osvojila Grossmannovo nagrado za najboljši scenarij, ki jo podeljuje AGRFT. Njen talent za scenaristiko in senzibilnost za otroške teme so kmalu opazili tudi na RTV Slovenija, kjer je začela pisati scenarij za otroški oddaji Studio Kriškraš in Firbcologi.

Tudi glavni junak filma Srečno, Orlo! je sedemletni deček, ki opazuje očeta in mamo, ki trpita ob nepričakovani izgubi dojenčka. Orlo se odloči, da ju bo razveselil.

Sara Kern o svoji izbiri teme pravi: » Ta film je posvečen mojemu očetu in njegovi sestri, ki je umrla kot dojenček. Želela sem posneti film o tem, kaj pomeni biti sam med odraslimi, ki se spopadajo z dogodkom, na katerega niso bili pripravljeni. Želela sem prikazati tragedijo, o kateri se v očetovi družini ni nikoli govorilo. Odločila sem se to storitina njihov način – brez besed.
Včasih se mi zdi, da v očetu še vedno uzrem sedemletnega dečka. In se sprašujem: je ta dogodek pomenil konec njegovega otroštva? Ali ta trenutek nosimo s seboj do našega zadnjega dne?«

Sara Kern je prva slovenska filmska režiserka, ki bo nastopila na najstarejšem in enem izmed najpomembnejših filmskih festivalov.

Film je nastal v slovensko – hrvaško - avstrijski koprodukciji. Slovenski producent je Cvinger Film, ki ga vodi Rok Biček, sicer najbolj znan kot režiser filma Razredni sovražnik.Tokrat se je prvič preizkusil v vlogi producenta. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Povezane novice