Sara Kern – prva slovenska režiserka na Lidu

28. julij 2016
Danes je v Rimu potekala tiskovna konferenca, na kateri so razkrili vse filme glavnega programa 73. Beneškega filmskega festivala. Med njimi je tudi kratki film Srečno, Orlo! slovenske režiserke Sare Kern.

Film se je uvrstil v tekmovalno sekcijo Orizzonti (obzorja), ob 13 kratkih filmih iz celega sveta. Film je nastal v slovensko – hrvaško - avstrijski koprodukciji. Slovenski producent je Cvinger Film, ki ga vodi Rok Biček, sicer najbolj znan kot režiser filma Razredni sovražnik.Tokrat se je prvič preizkusil v vlogi producenta. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Srečno, Orlo! je prvi profesionalni kratki film režiserke Sare Kern, leta 1989 rojene Ljubljančanke, ki je študij filmske režije končala na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo. V času študija med leti 2010 in 2013 je štirikrat zapored osvojila Grossmannovo nagrado za najboljši scenarij, ki jo podeljuje AGRFT. Njen talent za scenaristiko in senzibilnost za otroške teme so kmalu opazili tudi na RTV Slovenija, kjer je začela pisati scenarij za otroški oddaji Studio Kriškraš in Firbcologi.

Tudi glavni junak filma Srečno, Orlo! je sedemletni deček, ki opazuje očeta in mamo, ki trpita ob nepričakovani izgubi dojenčka. Orlo se odloči, da ju bo razveselil.

Sara Kern o svoji izbiri teme pravi: » Ta film je posvečen mojemu očetu in njegovi sestri, ki je umrla kot dojenček. Želela sem posneti film o tem, kaj pomeni biti sam med odraslimi, ki se spopadajo z dogodkom, na katerega niso bili pripravljeni. Želela sem prikazati tragedijo, o kateri se v očetovi družini ni nikoli govorilo. Odločila sem se to storitina njihov način – brez besed.
Včasih se mi zdi, da v očetu še vedno uzrem sedemletnega dečka. In se sprašujem: je ta dogodek pomenil konec njegovega otroštva? Ali ta trenutek nosimo s seboj do našega zadnjega dne?«

V samostojni Sloveniji se je na beneški festival prvi uvrstil Jan Cvitkovič leta 2001 s filmom Kruh in mleko, ter prejel nagrado za najboljši prvenec.

S kratkimi filmi se je na beneški filmski festival trikrat uvrstil Jan Cvitkovič: leta 2004 s filmom Srce je kos mesa, leta 2009 s filmom To je zemlja, brat moj, leta 2013 pa so ga povabili k projektu Benetke70, s katerim je festival praznoval svoj okrogli jubilej. Posnel je enoinpolminutni film Bil sem otrok, k soustvarjanju filma pa so ob tej priložnosti povabili več kot 70 filmskih avtorjev z vsega sveta, ki so na Lidu že bili nagrajeni.

Leta 2008 se je v tekmovalni program kratkih filmov uvrstil Igor Šterk s filmom Every breath you take.

V program Venice Days se je dvakrat uvrstil Vinko Möderndorfer (leta 2004 s filmom Predmestje in leta 2008 s filmom Pokrajina št. 2).

Leta 2010je bil film Oča režiserja Vlada Škafarjaprvi slovenski film v programu beneškega mednarodnega tedna kritike, leta 2013 pa smo v tem programu imeli kar dva filma, ob Razrednem sovražniku, prvencu Roka Bička, prvič tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo Zoran, moj nečak idiot, režiserja Mattea Oleotta. Leta 2014 se je v ta program uvrstila še ena manjšinska koprodukcija: dokumentarni film Ples z Marijo, ki ga je posnel zamejski Slovenec Ivan Gergolet.

Sara Kern je prva slovenska filmska režiserka, ki bo nastopila na najstarejšem in enem izmed napomembnejših filmskih festivalov.

Povezane novice