Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljujejo festivalsko pot

18. februar 2020
Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi.

Igrani celovečerni film Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljuje svojo festivalsko pot. Po svetovni premieri na mednarodnem festivalu v Toronto septembra lani, ter uspešnem jesenskem festivalskem nizu, ki ga je posebej zaznamovala nagrada za najboljši prvenec na festivalu A-kategorije v Tallinu, si ga bo v marcu in aprilu lahko ogledalo občinstvo na festivalih v Franciji, Kanadi, Ameriki, v Indiji, na Škotskem, v Srbiji, v Turčiji in na Poljskem. Intimno pravljico iz dolin obmejne pokrajine Benečije so v glavne programe sprejeli selektorji Mednarodnega festivala prvencev v Annonayu ter festivala À l'Est v Rouenu, Mednarodnega filmskega festivala v Ottawi, festivala novih avtorjev First Look Festival, ki ga organizira newyorški Museum of the Moving Image, festivala evropskih filmov, ki poteka v Chicagu, indijskega Mednarodnega festivala Bengaluru, škotskega Mednarodnega filmskega festivala v Glasgowu ter mednarodnega beograjskega festivala FEST.

Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi, ki je bil na zadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva, je posnet na 16- in 35-milimetrski filmski trak. Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Film, katerega realizacijo je sofinanciral Slovenski filmski center, je bil uspešen prejemnik finančne podpore tudi iz strani mednarodnih skladov Ustvarjalna Evropa – podprogram MEDIA ter Eurimages. Koproducenti filma so poleg italijanske produkcijske hiše Transmedia Production še RTV Slovenija in Deutsche Film-und Fernsehakademie Berlin – DFFB. Mednarodni prodajni agent je Cercamon. 

Po ljubljanski premieri na festivalu LIFF-e je bil film v distribuciji na ogled 11 tednov. Na posamičnih projekcijah bo film po Sloveniji na ogled še februarja in marca, od 4. marca tudi v Dvorani slovenskega filma v ljubljanskem Koloseju.

Povezane novice