Zgodbe iz kostanjevih gozdov najboljši prvenec na filmskem festivalu v Tallinu

01. december 2019
Film režiserja Gregorja Božiča Zgobe iz kostanjevih gozdov je na festivalu Black Nights Film Festival - PÖFF v Talinu prejel nagrado za najboljši prvenec.

Po tem ko je bil septembra premierno prikazan v prestižni sekciji Odkritja v okviru mednarodnega festivala v Torontu - TIFF, je nekaj dni za tem na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel 11 nagrad vesna, med njimi strokovno nagrado žirije za najboljši film, kakor tudi nagrado občinstva.

Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov, slovensko-italijanska koprodukcija, ki jo predstavlja produkcijska hiša Nosorogi, je bil na festivalu v Talinu prikazan v programski sekciji prvencev skupaj z sedemnsajstimi (17) filmi. O nagradi za najboljši film je odločala petčlanska mednarodna žirija, ki je zapisala naslednjo utemelljitev:

“V času novih formatov , platform in hitrih ritmov, je tako fino nagraditi delo, ki ga zaznamuje plamen prvinskega filma. Zaznamuje ga močan čut za realnost, ki nosi čarobnost, poezijo in zlobo; pravljica, ki kaže na potrebo po  dostojnem čakanju na smrt, medtem ko življenje tako pretresljivo  mineva. Odlikujeta ga lepa fotografija in montaža, zelo dober občutek za povezanost med ljudmi, okoljem in temo. Bilo je kot uživanje ob prijetnem  in preprostem  obroku z dežele: film nam je pustil okus po kostanjih.”

To je prva mednarodna nagrada za film, ki prinaša tudi denarno nagrado v višini 5000 evrov za režiserja in producenta filma.

Film je bil na festivalu predvajan štirikrat, na pogovoru z občinstvom pa ga je prejšnjo nedeljo predstavila soavtorica in producentka Marina Gumzi. Sklepne prireditve in slavnostnega  prejema nagrade se je na posebno vabilo organizatorjev udeležil Gregor Božič.

Black Nights Film Festival - PÖFF je eden izmed največjih festivalov v severnem delu Evrope in eden od samo 15 festivalov iz vsega sveta, ki spadajo v prestižno skupino festivalov A-kategorije.

Za festivalski program, srečanja in seminarje za filmske profesionalce ter za stranske dogodke letno na PÖFF izdajo več kot 80 000 vstopnic, festivala se udeleži več kot 1000 mednarodnih profesionalcev iz filmske industrije, prikazanih pa je več kot 250 celovečercev in še enkrat toliko kratkih in animiranih filmov.

Film je trenutno na sporedu v kinematografih po Sloveniji.

Povezane novice