Pestra mednarodna festivalska jesen za Zgodbe iz kostanjevih gozdov

22. oktober 2019
Zgodbe iz kostanjevih gozdov v novembru pričakujemo tudi v slovenskih kinih.

Po uspešni svetovni premieri na mednarodnem festivalu v Torontu ter odmevni slovenski premieri na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je bil film nagrajen z 11 nagradami vesna, med njimi za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva, film Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljuje turnejo po mednarodnih filmskih festivalih.

19. oktobra je bil film prikazan v glavnem tekmovalnem programu 43. edicije Mostra: Sao Paulo mednarodni filmski festival. Gre za enega pomembnejših latinsko-ameriških festivalov, ki obenem s sodobno brazilsko produkcijo občinstvu predstavlja izbor najodmevnejših filmov prejšnjega in tekočega leta iz vsega sveta. Film prihaja v Brazilijo z odmevno popotnico: v svojih najavah je MTV Brazilija film izpostavila kot enega od petih najboljših filmov prihajajoče edicije, in ga s tem postavila ob bok zmagovalcem iz Cannesa, Berlina in Sundancea.

24. novembra bo film doživel evropsko premiero na 23. mednarodnem festivalu »Tallin Black Nights«. Festival v Talinu je zadnji pomembni evropski filmski festival v koledarskem letu, ki se je v zadnjih letih vzpostavil predvsem kot relevantna platforma za najzanimivejše nove filmske avtorske pisave. Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov bo skupaj s petnajstimi filmi prikazan v tekmovalnem programu prvencev.

Nekaj dni za tem bo film na jubilejni 50. ediciji Mednarodnega indijskega festivala v Goi doživel še svojo azijsko premiero. Film je bil skupaj s 14 filmi iz vsega sveta uvrščen v glavni tekmovalni program festivala, kar je za film velik dosežek. O zmagovalcu festivala in prejemniku nagrade Zlati pav bo odločala petčlanska mednarodna žirija, v kateri bo med drugim sodelovala škotska režiserka Lynne Ramsay (Pogovoriti se morava o Kevinu, Nikoli zares tukaj), predsedoval pa ji bo nekdanji predsednik ameriške filmske akademije John Bailey. Festivalskemu vabilu se bosta odzvala tudi avtorja filma, režiser in scenarist Gregor Božič in scenaristka in producentka Marina Gumzi, ki bosta indijskemu občinstvu film predstavila na dveh festivalskih projekcijah.

Povezane novice