Premiera slovenskega filma Polsestra režiserja Damjana Kozoleta

06. januar 2020
Premiera filma bo v sredo, 8. januarja, ob 20.30 uri v ljubljanskem Kinodvoru, od 16. januarja pa si ga bodo obiskovalci lahko ogledali tudi v ostalih slovenskih kinematografih.

Prvi v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma bo letos novi celovečerni igrani film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Premiera filma bo v sredo, 8. januarja, ob 20.30 uri v ljubljanskem Kinodvoru, od 16. januarja pa si ga bodo obiskovalci lahko ogledali tudi v ostalih slovenskih kinematografih. Po premierni projekciji sledi pogovor z režiserjem Damjanom Kozoletom in filmsko ekipo. Film je svetovno premiero doživel v uradnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih.

Gre za zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.

»Film govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati čustva naklonjenosti. Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, po navadi le prikrivamo lastno ranljivost. In ravno zato gre, za dve odtujeni, ranjeni osebi, ki se morata v majhnem stanovanju v Šiški soočiti s svojo preteklostjo in sedanjostjo. Na kratko, to je film o sovraštvu in odpuščanju,« o svojem najnovejšem filmu pravi režiser Damjan Kozole.

V glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo žensko vlogo. Igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Miladin Čolaković, oblikovalka scenografije Neža Zinajić, oblikovalka kostumov Katja Hrobat, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažerja Jurij Moškon in Atanas Geogijev, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Igor Popovski, direktor filma Mitja Kozamernik in producent Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Film je bil novembra in decembra 2018 posnet v Ljubljani in v Izoli. Gre za slovensko-makedonsko-srbsko koprodukcijo, poleg Vertiga iz Ljubljane so koproducenti Sisters and Brother Mitevski, Filmska hiša Baš Čelik in RTV Slovenija. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Filmska agencija Severne Makedonije, Filmski center Srbije, program Ustvarjalna Evropa MEDIA, RE-ACT in Eurimages, ki je filmu podelil koprodukcijsko nagrado za razvoj projekta, s tehničnimi storitvami pa je sodeloval Filmski studio Viba film.

Damjan Kozole se je rodil leta 1964 v Brežicah. Kot režiser in scenarist se je podpisal pod celovečerne igrane filme Usodni telefon (1987), Remington (1988), Stereotip (1997), Porno film (2000), Rezervni deli (2003), Delo osvobaja (2005), Za vedno (2008), Slovenka (2009) in Nočno življenje (2016) ter dokumentarne celovečerce Rojevanje Leara (1993), Dolge počitnice (2012) in Kustosova soba. Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? (2018).

Njegovi filmi so prejeli številne nagrade in nominacije. Rezervni deli so bili nominirani za berlinskega zlatega medveda, revija Sight & Sound pa jih je leta 2008 uvrstila med deset najpomembnejših filmov nove Evrope. Za Nočno življenje je Kozole prejel nagrado za najboljšo režijo v Karlovih Varih in štiri vesne na Festivalu slovenskega filma. V Portorožu je bil istega leta za najboljši dokumentarec razglašen njegov kratki film Meje. Damjan Kozole je dobitnik Župančičeve nagrade, ki jo mesto Ljubljana podeljuje za izjemne dosežke v umetnosti in kulturi.

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma.

Povezane novice