Padla je prva klapa celovečernega filma Polsestra režiserja Damjana Kozoleta

29. oktober 2018
Film nastaja po scenariju, ki so ga napisali Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić in govori o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi okoliščin živeti skupaj v majhnem stanovanju v Ljubljani.

Režiser Damjan Kozole je v soboto, 27. oktobra, v Ljubljani začel snemati svoj novi celovečerni film Polsestra. Film nastaja po scenariju, ki so ga napisali Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić in govori o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi okoliščin živeti skupaj v majhnem stanovanju v Ljubljani. V glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marija Grašič, poleg njiju pa igrajo še Peter Musevski, Jurij Drevenšek, Damjana Černe, Anja Novak, makedonska igralka Labina Mitevska (Pred dežjem) in drugi.

Režiser Damjan Kozole je o svojem novem projektu povedal: »To je film o ljudeh, ki ne znajo komunicirati med seboj. Gre za kritičen in hkrati razumevajoč pogled na življenje, zaznamovan z družinskimi vzorci, negotovimi čustvi, šovinizmom, občutki eksistencialne izgube, nepripadnosti in nenazadnje z občutki krivde za dejanja, ki jih nismo sami zakrivili. Polsestro vidim kot film čustvenih napetosti in na drugi strani dramske spontanosti s trenutki človeške norosti, humorja in sreče. Živimo v nevarnih časih, v katerih prosperirajo norci in psihopati, zato je vse, kar nam ostane sočutje. In humor.«

Ekipo filma sestavljajo večinoma Kozoletovi stalni sodelavci: direktor fotografije iz Beograda Miladin Čolaković (Nočno življenje), scenografinja Neža Zinajić, kostumografinja Katja Hrobat, kreatorka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, pomočnica režije Irena Gatej, montažer Jurij Moškon, direktor filma Mitja Kozamernik in producent Danijel Hočevar za produkcijsko hišo Vertigo.

Film bo posnet v predvidoma v 32 snemalnih dneh, od tega bo 10 snemalnih dni oziroma noči posnetih v Izoli, preostali pa v Ljubljani. Gre za slovensko-makedonsko-srbsko-hrvaško koprodukcijo; poleg Vertiga iz Ljubljane so manjšinski koproducenti RTV Slovenija, Sisters and Brother Mitevski iz Makedonije, Filmska kuća Baš Čelik iz Srbije in Propeler film iz Hrvaške. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Filmski center Srbije in Makedonska filmska agencija, pri snemanju pa sodeluje tudi Filmski studio Viba film.

Scenarij Polsestra je v procesu razvoja in financiranja prejel nagradi REACT (podeljena je bila v okviru WEMW koprodukcijske tržnice v Trstu) in »Eurimages Co-Production Development Award« na CineLinku v sklopu Sarajevo film festivala. Film je prejel tudi razvojna sredstva podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope in Slovenskega filmskega centra.

Damjan Kozole je eden najbolj znanih slovenskih režiserjev, njegovi filmi so bili kino uspešnice (Stereotip, Porno film) in hkrati prejeli številne nagrade in nominacije: Rezervni deli so bili premierno prikazani v tekmovalnem programu berlinskega festivala leta 2003, Sight and Sound in British Film Institute pa sta film uvrstila med 10 najpomembnejših filmov Nove Evrope. Film je prejel številne nagrade, med drugim nagrado žirije na sarajevskem festivalu in vesno za najboljši film na Festivalu slovenskega filma. Film Slovenka je bil prikazan na filmskem festivalu v Torontu in na preko 100 drugih filmskih festivalih, odkupljen je bil za prikazovanje v tridesetih državah in je tudi prvi slovenski film, ki ga je Netflix uvrstil v svojo ponudbo. Kozoletov zadnji celovečerec Nočno življenje iz leta 2016 je prejel kristalni globus za najboljšo režijo na festivalu v Karlovih Varih in vesno za režijo na Festivalu slovenskega filma. Damjan Kozole je tudi avtor številnih nagrajenih dokumentarnih filmov (Meje, Dolge počitnice, Projekt: rak...).

Povezane novice