Polsestra režiserja Damjana Kozoleta v tekmovalnem programu letošnjih Karlovih Varov

28. maj 2019
Damjan Kozole je leta 2016 na tem festivalu že osvojil nagrado za najboljšo režijo za film Nočno življenje, letos pa se tja vrača s filmom »o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.«

Na letošnji 54. mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, ki bo potekal od 28. junija do 6. julija, se je v uradni tekmovalni program med dvanajst izbranih filmov uvrstil celovečerni igrani film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Na uradni spletni strani festivala so zapisali, da film govori o sočutju in da s svojim humorjem spominja na najboljše čase češkega novega vala.

Damjan Kozole je leta 2016 na tem festivalu že osvojil nagrado za najboljšo režijo za film Nočno življenje, letos pa se tja vrača s filmom »o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.«

Režiser je o filmu izjavil: »To je film o dveh ženskah, ki ne želita imeti nič skupnega in negirata vsako podobnost, vendar na koncu najdeta to, kar najbolj zanikata«, o ponovnem sodelovanju na tem pomembnem festivalu pa je dejal, da so Karlovi Vari festival, ki vedno bolj podpira nove filmske poetike ter da ga veseli, da se s filmom vrača tja, kjer je bil že pred leti odlično sprejet.

V glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Miladin Čolaković, oblikovalka scenografije Neža Zinajić, oblikovalka kostumov Katja Hrobat, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažerja Jurij Moškon in Atanas Geogijev, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Igor Popovski, direktor filma Mitja Kozamernik in producent Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Film je bil novembra in decembra lani posnet v Ljubljani in v Izoli. Gre za slovensko-makedonsko-srbsko koprodukcijo, poleg Vertiga iz Ljubljane so koproducenti Sisters and Brother Mitevski, Filmska hiša Baš Čelik in RTV Slovenija. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Filmska agencija Severne Makedonije, Filmski center Srbije, program Ustvarjalna Evropa MEDIA, RE-ACT in Eurimages, ki je filmu podelil koprodukcijsko nagrado za razvoj projekta, s tehničnimi storitvami pa je sodeloval Filmski studio Viba film.

Eden največjih in najstarejših evropskih filmskih festivalov, ki se bo sklenil 6. julija, bo v tekmovalnem programu prikazal filme številnih pomembnih svetovnih avtorjev, med njimi Mozaični portret kitajskega režiserja Zhai Yixianga, August Virgin španskega režiserja Jonása Truebe in druge. Festivalske podrobnosti se nahajajo na tej povezavi.

Povezane novice