Številni slovenski filmi na filmskem festivalu K3 v Beljaku

06. december 2019
V avstrijskem Beljaku se bo 11. decembra začel K3 filmski festival, ki bo trajal do 15. decembra.

Filmski festival se je pred leti začel kot festival kratkega filma, ki je prikazoval filme iz treh obmejnih držav: Koroške, Furlanije Julijske krajine in Slovenije. Od leta 2015 se na festivalu prikazujejo tudi celovečerni filmi, ki so nastali v treh regijah in spodbujajo srečanja med filmskimi ustvarjalci z namenom, da bi se povečalo število skupnih filmskih projektov. »V majhnosti je naša moč«, pravi festivalski direktor Fritz Hock in poudarja, da »živimo v 3-kulturnem prostoru, ki gledalcem ponuja enkratni vpogled v tri različne življenjske izkušnje«.

Letošnja izdaja je prinesla največ slovenskih filmov doslej, tako večinskih kot manjšinskih.

Otvoritveni film festivala bo Paradiž, slovenska manjšinska koprodukcija, v režiji Davide del Degan, ki se je  po svetovni premieri v azijskem Busanu, evropskemu občinstvu premierno predstavil na 37. filmskem festivalu v Torinu (22. do 30. november).  To je zgodba o Sicilijancu, ki se zaradi mafijskih poslov zateče v Alpe. Na avstrijski premieri filma bosta prisotna režiser Davide del Degan in direktorica fotografije Debora Vrizzi.

V glavnih vlogah nastopata italijanska igralca Vincenzo Nemolato in Giovanni Calcagno ter slovenska igralka Katarina Čas. Film je nastal v koprodukciji italijanske produkcijske hiše Pilgrim Film in AAtalanta iz Ljubljane. Poleg Časove slovenski del ekipe zastopajo še koproducent Branislav Srdić, igralec Brane Završan ter kostumografka Polonca Valentinčič  in scenograf Niko Novak.

Avstrijska premiera bo tudi projekcija filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča ter koscenaristke in producentke Marine Gumzi, ki je na pravkar končanem festivalu Black Nights Film Festival - PÖFF v Talinu prejel nagrado za najboljši prvenec. Film je svojo pot začel z uspešno svetovno premiero na mednarodnem festivalu v Torontu ter odmevni slovenski premieri na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je bil film nagrajen z 11 nagradami vesna.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija in je nastajal približno sedem let v produkciji Zavoda Nosorogi. Koproducenti filma so poleg italijanske produkcijske hiše Transmedia Production še RTV Slovenija in Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (DFFB).  Film bo na sporedu v soboto, 14. decembra.

Film Posledice režiserja Darka Štanteta in produkcijske hiše Temporama so sicer aprila že predvajali na avstrijskem festivalu Crossing Europe, kjer je bil tudi nagrajen, vendar si kot avstrijska manjšinska koprodukcija vsekakor zasluži tudi  festivalsko projekcijo  v Beljaku. Še posebej zato, ker bo film spremljala številna ekipa filma: režiser Darko Štante, igralca Gašper Markun in Lea Cok, direktor fotografije Rok Nagode, montažerka Sara Gjergek in oblikovalka kostumov Ina Ferlan ter producent Andraž Jerič. Lea Cok pa je tudi članica tričlanske žirije, ki bo podelila nagrado najboljšemu kratkemu filmu. Film bo na sporedu v petek, 13. decembra.

Avstrijska premiera bo tudi projekcija observacijskega dokumentarnega filma Hči Camorre režiserja Siniše Gačića, ki je svetovno premiero imel na zadnjem sarajevskem filmskem festivalu, na 22. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljši dokumentarni film.

Film je nastal v slovensko italijanski koprodukciji in je zgodba o Cristini Pinto, ki je bila kot mladoletnica obsojena na 24 let zapora zaradi sodelovanja v oboroženi mafijski organizaciji. Spremljamo njen povratek po prestani kazni v normalno, vsakodnevno življenje. Projekcija filma bo v četrtek, 12. decembra in se je bo udeležila producentka filma Dunja Klemenc iz Studia Maj.

Slovenske barve bo zastopala še ena manjšinska koprodukcija, to je italijanski film Igor in Rosa režiserke Katje Colja. Celovečerni prvenec režiserke z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah je intimna drama o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo. Je tudi zgodba o mejah in njihovem preseganju: o mejah med državami, ljudmi, generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi. Film je imel junija mednarodno premiero v tekmovalnem programu na filmskem festivalu v Šanghaju, na 22. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljši scenarij. Slovenski koproducent filma je Igor Pediček iz produkcijske hiše Casablanca. Film bo na sporedu v soboto, 14. decembra, projekcije se bosta udeležila Katja Colja in Boris Cavazza.

Vsi filmi se bodo potegovali za nagrado v višini 5000 Eur, ki jo letos festival podeljuje prvič. Nagrada naj bi omogočila distribucijo nagrajenega filma v Avstriji.

V tekmovalnem programu kratkih filmov bo na sporedu šest (6)  slovenskih kratkih filmov:

Raj (režija Sonja Prosenc, Mitja Ličen), najboljši kratki film na  22. Festivalu slovenskega filma, Sovražim sonce (režija Fabris Šulin), Dom je, kjer je hiša (režija Peter Cerovšek), Soma (režija Sandra Jovanovska), Spregledani Razgledi (Ana Čigon), Šola (režija Aron Horvath).

V netekmovalnem programu kratkih filmov bodo prikazali film Training Maše Hodošček in Nerezine.

Kristiana Koželja, Žige Čamernika in MiheFiršta. V programu filmov iz Koroške pa bo na sporedu  dokumentarni film Sine legibus - po poteh 1976 koroške Slovenke Milene Olip.

Vsi celovečerni filmi in kratki film Raj ter dokumentarni film Sine legibus- po poteh 1976 so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice