Mednarodna premiera filma Igor in Rosa v Šanghaju – v glavni vlogi Boris Cavazza

14. junij 2019
Film slovenske režiserke Katje Colja

Od 15. do 24. junija poteka v Šanghaju, v  Ljudski republiki Kitajski, mednarodni filmski festival v sklopu katerega bo imel svojo mednarodno premiero v tekmovalnem programu film Igor in Rosa slovenske režiserke Katje Colja, ki se je po študiju na filozofski fakulteti v Trstu zaposlila na italijanski javni radioteleviziji. Najprej je delala v slovenskem programu, potem se je preselila v Rim. Tam je začela sodelovati s priznanimi italijanskimi filmskimi ustvarjalci, kot so Nanni Moretti, brata Paolo in Vittorio Taviani ter Ettore Scola. Zaradi tega je ostala v italijanskem glavnem mestu. Do danes je posnela nekaj kratkih in dokumentarnih filmov, Igor in Rosa je njen celovečerni prvenec.

V glavni vlogi nastopa Boriss Cavazza kot Igor, poleg njega v filmu nastopata še dva slovenska igralca Anita Kravos in Branko Đurić. Prva projekcija filma bo v soboto, 15. junija ob 15:45 uri, sledita še dve ponovitvi in sicer v petek, 21. junija ob 18:30 uri ter v soboto, 22. junija ob 13:30 uri. Skupaj se v tekmovalnem programu za glavno nagrado, zlato čašo, poteguje 28 filmov iz vsega sveta.


Gre za slovensko-italijansko manjšinsko koprodukcijo in intimno dramo o starejšem paru z odraslimi otroki. Glavna junaka Rosa in Igor živita pod isto streho, kjer se uspešno izogibata drug drugemu, čeprav sta skupaj že dolga leta. Zaradi določenih dogodkov je njuno razmerje razpadlo, čisto drugi razlogi pa ju znova združijo. V glavnih vlogah blestita mednarodno priznana mojstrska igralca Boris Cavazza in Lunetta Savino (Rosa) kot slovensko-italijanski zakonski par. Film Igor in Rosa je zgodba o navidezno izgubljeni in ponovno pridobljeni ljubezni.


Režiserka Katja Colja je ob tem dejala: »V filmu Boris Cavazza ne zaigra čustev, temveč jih odprto in iskreno doživlja, jih kontemplira kot edinstven titan.« Poleg režiserke se bodo premiere filma udeležili še igralka Anita Kravos in direktor fotografije Michel Paradisi.

Slovenski koproducent filma je Igor Pediček iz produkcijske hiše Casablanca. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, RTV Slovenija, Viba filma, Pianeta Zero, italijanskega ministrstva za kulturo, FVG AV Fund, FVG filmske komisije, RAI in Eurimages. Italijanski producent filma je Minimum Fax Media.

Pred tem je film imel italijansko festivalsko premiero aprila v Bariju, v slovenskih in italijanskih kinodvoranah pa bo na ogled predvidoma proti koncu septembra.

Povezane novice