Premiera filma Igor in Rosa v Kinodvoru

05. september 2019
Celovečerni prvenec režiserke Katje Colja z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah je intimna drama o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo.

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma bo v sredo, 11. septembra ob 20.30 uri v Kinodvoru, premiera italijansko-slovensko koprodukcije Igor in Rosa slovenske režiserke Katje Colja.

Celovečerni prvenec režiserke z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah je intimna drama o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo. Je tudi zgodba o mejah in njihovem preseganju: o mejah med državami, ljudmi, generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi. V filmu nastopa tudi Branko Đurić – Đuro. Na premieri filma bo prisotna režiserka, oba protagonista in drugi člani filmske ekipe.

Režiserka o svojem filmu pravi: »Ko ženska izgubi moža, je vdova – kaj pa če izgubi otroka? Ni besede, ki bi jo opredelila, in to je vprašanje, ki me je vodilo pri pripovedovanju zgodbe. Smrt otroka globoko spremeni to, kar smo, ali v kar verjamemo. Bolečina prevzame vse in uniči vse, kar je v nas, pa tudi tisto, kar je okoli nas. Padate v brezno, iz katerega je težko, vendar mogoče iti ven. To se dogaja protagonistki Rozi. Vedno obstaja subtilna meja med smrtjo in življenjem, med telesom in umom, med biti in ne biti, med ljubeznijo in ljubeznivostjo. Moja želja je bila preseči to mejo, jo premagati in jo preživeti v njenih ogromnih in neštetih oblikah. To je bila meja, ki sem jo raziskala in poskušala povedati v svojem filmu z neizrečenimi besedami in pričakovanji.«

Protagonist Boris Cavazza pa je dejal: »Težko je zakrpati skrhan odnos staršev po smrti otroka. Obojestranski občutki krivde in obtoževanja so pri tem velika ovira, ki pa jo je mogoče kljub vsemu premagati. Ta zgodba nakazuje možnost sprave. V veselje mi je bilo delati in ustvarjati z režiserko Katjo Colja, ki je zaslutila, kako minimalistično voditi oba glavna lika.«

Film je imel junija mednarodno premiero v tekmovalnem programu na filmskem festivalu v Šanghaju, v Ljudski republiki Kitajski, italijansko festivalsko premiero pa aprila v Bariju. V italijanskih kinodvoranah bo na ogled od 10. septembra. Film je prav tako uvrščen v tekmovalni program manjšinskih koprodukcij 22. Festivala slovenskega filma.

Slovenski koproducent filma je Igor Pediček iz produkcijske hiše Casablanca. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, RTV Slovenija, Viba filma, Pianeta Zero, italijanskega ministrstva za kulturo, FVG AV Fund, FVG filmske komisije, RAI in Eurimages. Italijanski producent filma je Minimum Fax Media.

Katja Colja (rojena v Repnu pri Trstu) je režiserka in scenaristka slovenskega rodu, ki živi in deluje v Rimu. Po študiju na filozofski fakulteti v Trstu se je zaposlila na italijanski javni radioteleviziji. Sprva je delala v slovenskem programu, nato se je preselila v Rim, kjer je začela sodelovati s priznanimi italijanskimi filmskimi ustvarjalci, kot so Nanni Moretti, brata Paolo in Vittorio Taviani ter Ettore Scola. Posnela je že nekaj kratkih in dokumentarnih filmov, Igor in Rosa pa je njen celovečerni igrani prvenec.

Povezane novice