Retrospektiva slovenskega filma na Poljskem

27. november 2019
Slovenski filmi se bodo na Poljskem predstavili v dveh mestih in sicer v Gdynii 4. in 5. decembra ter v Varšavi od 6. do 8. decembra.

V obdobju po osamosvojitvi se je na Poljskem zgodila samo ena retrospektiva in sicer leta 2006 v Katovicah. Letošnja retrospektiva bo tako prva v poljskem glavnem mestu, kjer bo filme gostil kino Iluzjon, v Gdynii pa bodo filmi na sporedu v njihovem filmskem centru, ki je del filmske šole. V obeh mestih bo na ogled pet filmov: Razredni sovražnik, Ne bom več luzerka, Posledice, Houston, imamo problem! in Dolina miru, ki bo pri obeh projekcijah imela uvodno predavanje dr. Maše Guštin o zgodovini slovenskega filma.

Razredni sovražnik (2013) je prvenec režiserja Roka Bička. Zaradi različnih pogledov na življenje se zaostrijo odnosi med učenci in novim učiteljem nemščine. Ko ena od učenk naredi samomor, sošolci obtožijo učitelja, da je odgovoren za njeno smrt. Film je prejel nagrado FEDEORA na Mednarodnem tednu kritike v Benetkah, osem nagrad na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, prebil pa se je tudi med tri finaliste za nagrado LUX. V njem igrajo Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil, Voranc Boh in Jan Zupančič.

Ne bom več luzerka (2018), prvenec scenaristke in režiserke Urše Menart, prejemnice vesne za najboljši celovečerni film na 21. Festivalu slovenskega filma. Film je lani prejel še vesni za najboljši scenarij in najboljšo stransko igralko. V filmu glavno protagonistko Špelo upodablja Eva Jesenovec, poleg nje pa v filmu med drugim igrajo še Saša Pavček, Brane Završan, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Aljaž Jovanović in Timon Šturbej. Gre za grenko-sladek komični portret »izgubljene« generacije milenijcev, razpete med pričakovanja staršev in neugodne razmere na trgu dela. Film se je v mesecu novembru prikazal še na dveh retrospektivah v Berlinu in Sankt Peterburgu, do konca novembra pa bo imel še tri projekcije na EU festivalu v Torontu, Ottawi in Vancouvru.

Ob obeležitvi 100 letnice rojstva Franceta Štiglica sledi projekcija restavrirane in digitalizirane kopije filma Dolina miru (1956), ki je bila ob 60. obletnici slovenske filmske klasike predstavljena na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, v sekciji Cannes Classics 2016.

Posledice (2018) prvenec režiserja Darka Štanteta. Večkrat nagrajena drama o odraščanju v vzgojnem zavodu, dobitnik vesne za najboljšo režijo, glavno in stransko moško vlogo, nagrade občinstva in nagrade žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark 2018.

Igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih preteklega stoletja, vrednem več milijard dolarjev. Film je leta 2016 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerni film, za najboljšo glavno moško vlogo in za najboljšo montažo. V svoj program ga uvršča tudi Netflix. Režiser Žiga Virc bo prisostvoval projekciji svojega filma v Varšavi in po filmu imel pogovor z občinstvom.

Retrospektiva je nastala v sodelovanju Slovenskega filmskega centra in Veleposlaništva RS v Varšavi in je sedma retrospektiva slovenskega filma v tujini v  letu 2019.

Povezane novice