Berlin v znamenju slovenskega filma

21. november 2019
Peta edicija dogodka Neues Slowenisches Kino, ki ga v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom pripravlja društvo Periskop, v Berlin ta konec tedna znova prinaša bogato bero slovenskih filmov ter spremljevalni program s fotografijo, glasbo in poezijo.

Raznolik nabor celovečernih in kratkih filmov, pogovori z ustvarjalci in bogat spremljevalni program s fotografijo, glasbo in poezijo so poudarki letošnje, že pete edicije dogodka Neues Slowenisches Kino, ki bo v organizaciji društva Periskop potekal v berlinskem kinu Sputnik med 22. in 24. novembrom.

Tridnevno dogajanje bo v petek zvečer uvedla berlinska premiera celovečerca Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart, »film o generaciji, ki ji nikakor ne uspe odrasti in za katero Slovenija nima prostora«, dobitnik vesne za najboljši slovenski celovečerni film 2018 ter vesne za scenarij in stransko igralko. Kaj ima Ljubljana, da hoče filmska »luzerka« Špela ostati tam za vsako ceno, bosta na odprtju fotografske razstave Najlepše mesto na svetu skušala pojasniti Matjaž Rušt in Robert Marin, avtorja istoimenskega fotobloga, na katerem že več let redno objavljata urbane prizore iz slovenske prestolnice. Za berlinsko razstavo sta Rušt in Marin naredila nov izbor fotografij najlepšega mesta, ki bodo v prostorih kina Sputnik na ogled do 10. januarja 2020. Petkov »ljubljanski večer« v kinu Sputnik bo zaključil koncert Nika Novaka, ki bo predstavil svežo glasbeno zbirko, ki bo v teh dneh izšla pri založbi ŠKUC.

V soboto bodo v skupni projekciji Acht Shorts na ogled kratki filmi po izboru ekipe FeKK - Festivala kratkega filma Ljubljana. Matevž Jerman je v svojo selekcijo uvrstili filme Fundamenti (Peter Cerovšek), Sčasoma (Aron Horváth), Dere sen jas mali bija (Tina Ščavničar), Nežka (Gaja Möderndorfer), Soma (Sandra Jovanovska), Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš (Ester Ivakić), Mašina Spomina (Kristina Kokalj) in Poslednji dan Rudolfa Nietscheja (Blaž Kutin). Prav vse režiserke in režiserji kratkih filmov bodo po projekciji odgovarjali na vprašanja občinstva. Sledil bo celovečerec Posledice (Darko Štante), večkrat nagrajena drama o odraščanju v vzgojnem zavodu, dobitnik vesne za najboljšo režijo, glavno in stransko moško vlogo, nagrade občinstva in nagrade žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark 2018.

V nedeljo bo v kinu Sputnik čas za poezijo z Lidijo Dimkovsko in Juretom Jakobom, ki bosta na festivalu predstavljala sveža nemška prevoda svojih pesniških zbirk. Dimkovska zbirko Črno na belem, ki je izšla pri nemški založbi Parasitenpresse, Jakob pa zbirko Delci dela, ki je izšla v mednarodni zbirki Litterae SLovenicae Društva slovenskih pisateljev. Pesniško branje bo dopolnil glasbeni film Ostanki – izpovedi duhovom Matevža Jermana in Nika Novaka. Neues Slowenisches Kino 5 se bo zaključil s celovečercem Sonje Prosenc, Zgodovina ljubezni.  

Vzporedno s festivalom sta v kinu Sputnik v teh dneh na ogled še filma Bog obstaja, ime ji je Petrunija (Teona Strugar Mitevska), ki je slovenska manjšinska koprodukcija, ter film Lara (Jan Ole Gerster), za katerega je scenarij napisal slovenski ustvarjalec Blaž Kutin. 

Več informacij na tej povezavi.

Avtorja fotografije na plakatu NSK5: Matjaž Rušt in Robert Marin, fotoblog https://najlepsemestonasvetu.tumblr.com/.

Povezane novice