Padla je prva klapa celovečernega filma Eva režiserke Tijane Zinajić

28. oktober 2019
Režijski prvenec pripoveduje o Evi diplomirani slikarki, ki se bliža 27. letu starosti in ugotavlja, da s svojim življenjem ni še nič naredila.

V petek, 25. oktobra, je v Ljubljani padla prva klapa celovečernega igranega filma Eva režiserke Tijane Zinajić, scenarij za romantično komedijo je napisala Iza Strehar.

Režijski prvenec pripoveduje o Evi diplomirani slikarki, ki se bliža 27. letu starosti in ugotavlja, da s svojim življenjem ni še nič naredila. Ko zaradi slabih razvad njeno mesečno perilo izostaja že več kot pol leta, se odloči, da bo nehala piti, kaditi in eksperimentirati z raznimi substancami. Njen najljubši vodič za iskanje nasvetov in pomoči je internetni brskalnik. Ker ji preostale plati njenega življenja ne gredo najbolje, ji tudi opuščanje slabih razvad ne gre. Ima kreativno blokado, romantična afera z njenim slikarskim mentorjem ji pričenja najedati, njena najboljša prijateljica Nina pa se odseli v Berlin, kjer naj bi našla okolje bolj naklonjeno mladim umetnikom. Eva dela v knjigarni s knjigami za samopomoč, a njeno plačilo vedno zamuja, zaradi česar ima težave s plačevanjem najemnine. S svojim sostanovalcem Blažem sta ne zavedajoč se zaljubljena drug v drugega.

Režiserka je pred snemanjem dejala: »Film Eva govori o življenjskem obdobju, v katerem je trenutno generacija ljudi, ki so bili rojeni leta 1991. Govori o družbenih pritiskih in pričakovanjih, ki so gonilo vsake generacije, z željo, da bi odrasla na točno določen način. V vsaki generaciji smo nekateri odraščali drugače. Scenarij je napisala 25-letnica, a mi dogajanje, čeprav sem del druge generacije, ni tuje. Scenaristka in režiserka sva generacijsko različni, a ravno v tej distanci se lahko vzpostavi univerzalnost teme.«

V glavni vlogah nastopajo Liza Marijina kot Eva, Tosja Flaker Berce kot Blaž, Anuša Kodelja kot Nina in Jure Henigman kot Jakob. V filmu nastopajo še Lea Cok, Vesna Pernarčič, Nina Valič, Davor Janjić, Primož Pirnat, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Jernej Kogovšek, Ana Urbanc, Sebastijan Horvat, Matej Puc, Desa Muck, Jožica Avbelj in Špela Rozin. Direktor fotografije je Miloš Srdić, sccenografka je Neža Zinajić, kostumograf Matic Hrovat in maskerka Lija Ivančič.

Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik in bo predvidoma končan poleti 2020Koproducenta filma sta RTV Slovenija in Aatalanta. Projekt sta finančno podprla Slovenski filmski center in Viba film. 

Režiserka Tijana Zinajić je po končani gimnaziji vpisala študij francoščine in filozofije na Filozofski fakulteti, nato diplomirala iz študija gledališke režije na AGRFT v Ljubljani. Deluje kot gledališka režiserka, igralka ter asistentka režije pri filmih. Prejela je dve nagradi Žlahtna režija za komediji, predstave v njeni režiji pa so prejele številne domače in mednarodne nagrade.

Scenaristka Iza Strehar je po končani gimnaziji in diplomi iz dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT opravila še magisterij iz filmskega in televizijskega ustvarjanja – smer scenaristika. Prejela je že štiri Grossmanove nagrade za scenarije za kratke filme in enkrat Žlahtno komedijsko pero. Deluje kot dramaturginja, dramatičarka in scenaristka. Projekt Eva je razvijala pod okriljem scenaristične delavnice “Scenarnica“.

Povezane novice