Padla je prva klapa celovečernega filma Inventura režiserja Darka Sinka

20. maj 2019
Snemanje je načrtovano do konca junija 2019, film bo končan predvidoma spomladi 2020.

V petek, 17. maja, je v Ljubljani padla prva klapa celovečernega igranega filma Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Režijski prvenec pripoveduje o Borisu Robiču, ki je, kot radi rečemo, običajen človek. A nekega dne po večerji, ko bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija, začne se preiskava pod vodstvom kriminalista Andreja. Izkaže se, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni z nikomer v sporu. Ni nobenih osumljencev in zdi se, da je Boris popolnoma nezanimiv človek za odstrel, ter da je šlo za nekakšno naključje, zato policija čez čas preiskavo ustavi. A Boris se s tem ne more sprijazniti, dvom ga črviči in začne raziskovati sam. Pri iskanju potencialnih storilcev pa se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko predstavljal, in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija.

Režiser je pred snemanjem dejal: »Najbolj pomembna stvar, ki bi jo rad pripomnil v zvezi s filmom je, da poleg vsega ostalega obstaja namen, da bi bil film tudi zabaven. Samota, iskanje ljubezni, strah, paranoja, dvom, relativizacija naših predstav o življenju - tvorijo tematsko jedro filma. A k tem “težkim” temam želim pristopiti v zabavnem in ironičnem tonu.« 

V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Direktorica filma je Sandra Ržen, direktor fotografije Marko Brdar, scenografinja Adriana Furlan, kostumografinja Katja Hrobat, oblikovalka maske Lija Ivančič in montažer Matic Drakulič.

Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Koproducent filma je RTV Slovenija. Projekt so finančno podprli Slovenski filmski center, Viba film, Creative Europe - Media ter RE-ACT. Projekt se je razvijal na filmskih delavnicah Scenarnica, First Film First, Midpoint in APostLab ter bil predstavljen na filmskih tržnicah Connecting Cottbus, When East meets West in Sofia Meetings.

Snemanje je načrtovano do konca junija 2019, film bo končan predvidoma spomladi 2020.

Darko Sinko je diplomiral iz komunikologija na Fakulteti za družbene vede in iz filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V času študija je kot avtor videa deloval v več slovenskih gledališčih. Po akademiji je snemal večinoma dokumentarne filme, zadnja leta pa se je začel posvečati igranemu filmu in z njim povezani scenaristiki. Poleg avtorskih režij je bil večkrat asistent režije, snemalec in montažer, produciral je več dokumentarnih filmov. Več let se ukvarja tudi s poučevanjem na področju filmskega ustvarjanja in filmske vzgoje. Ima status samostojnega kulturnega ustvarjalca.

Povezane novice