Padla je prva klapa celovečernega filma Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja

25. marec 2019
Zgodba filma pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

V sredo, 20. marca, je v Seči na Primorskem padla prva klapa novega igranega celovečernega filma Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja. Film bo večinoma posnet v Ljubljani in v studiu Viba film.  

Zgodba filma pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki  na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

Möderndorfer je o svojem novem filmu povedal: »Živimo v času, ko je odsotnost empatije v medčloveških odnosih eden najbolj perečih problemov današnjega sveta. Surovi in brezobzirni kapitalizem iz dneva v dan razdira človeške odnose in spreminja svet v vojno vsakogar z vsakomer. Empatija, sočutje, pozornost do bližnjega, občutljivost za bolečino drugega, vse to, se zdi, izginja z zemljevida sveta. Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda.«

V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Igrajo tudi: Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetič, Branko Završan in drugi.

Producentka filma je Eva Rohrman, direktor fotografije Mitja Ličen, montažer Andrija Zafranović,  scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, snemalec zvoka Peter Žerovnik, oblikovalec zvoka Julij Zornik, direktor filma Matija Kozamernik.

Film nastaja v produkciji Forum Ljubljana. Koproducent je srbski Delirium. Sofinancerja filma sta Slovenski filmski center in Filmski center Srbije. Realizacijo omogoča Filmski studio Viba film.

Producentka filma Eva Rohrman je povedala, da v toku produkcije pričakuje še vključitev dodatnih koproducentov in sofinancerjev, katerih odločanje je še v teku. 

Vinko Möderndorfer je scenarist in režiser treh mednarodno izjemno odmevnih in nagrajevanih celovečernih igranih filmov (Predmestje, 2004; Pokrajina Št.2, 2008, Inferno, 2014), ki so premiere in predstavitve doživeli na najpomembnejših A filmskih festivalih: Benetke, Montreal, Karlovy Vary, Cannes, Busan, Tallinn idr. ter prejeli doma in v tujini številne nagrade.

Vinko Möderndorfer sodi med najpomembnejše slovenske umetnike. Njegov obsežen opus zajema preko 100 gledaliških in opernih režij, 16 režij TV del, 100 radijskih iger. Napisal je preko 70 knjig in preko 40 dramskih besedil. Za ustvarjanje na področjih literature, dramatike, gledališča, televizije in radia je prejel čez 40 nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, več Borštnikovih nagrad, nagrado Marjana Rožanca, več Grumovih nagrad, Ježkovo nagrado, več nagrad za najboljše komedijsko besedilo, Čašo nesmrtnosti, Večernico, več nagrad Desetnica, in druge pomembne nagrade.

Ekipa filma je prvo klapo posvetila nedavno preminuli slovenski režiserki Poloni Sepe.

Povezane novice