Bogata filmska festivalska jesen za slovenske filme

25. oktober 2019
Naši filmi na festivalih

Po letu in pol po svetovni premieri pestra festivalska pot Zgodovine ljubezni režiserke Sonje Prosenc ne pojenja. Film, ki je bil premierno prikazan v glavnem tekmovalnem programu lanskega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer mu je velika festivalska žirija podelila posebno omembo za najboljši film, se v teh tednih prestavlja občinstvu na Kitajskem, Portugalskem, Švedskem, Indiji, Argentini in Kolumbiji. Ob tem se film kot slovenski kandidat za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2020 predstavlja tudi članom Ameriške filmske akademije. Medtem se je na Norveškem zgodil filmski koncert s Simfoničnim orkestrom Stavanger, ki je med drugim tudi sodeloval pri snemanju glasbe za film.

Režiserka se je na povabilo 6. mednarodnega filmskega festivala »Silk Road« udeležila enotedenskega festivalskega programa v kitajskem mestu Fuzhou, sledi festivalski obisk festivala »Olhares do Mediterano« v Lizboni, film pa bo prikazan še na »Al Este« v Argentini in Kolumbiji ter na »Umea Europeiska Film Festival« na Švedskem. Od 5. do 9. novembra se bo režiserka z ožjo producentsko in avtorsko ekipo udeležila tudi programa »Crossroads« na 60. Thessaloniki Film Festival« v Grčiji, kjer bodo skupaj s sorežiserjem Mitjem Ličnom, producentom Rokom Sečnom in scenaristko Despino Ladi predstavljali nov projekt z delovnim naslovom 17 trenutkov poletja, katerega razvoj sofinancira Slovenski filmski center.

Tudi film Oroslan režiserja Matjaža Ivanišina po svetovni premieri v tekmovalni sekciji »Cineasti del presente« na letošnjem filmskem festivalu v Locarnu in po slovenski premieri uspešno nadaljuje svojo mednarodno festivalsko pot. V začetku novembra si ga bo avstrijsko občinstvo lahko ogledalo na Viennalu, ki je namenjen zlasti igranemu in dokumentarnemu filmu z mednarodno usmeritvijo. Letno festival obišče več kot 93.000 obiskovalcev v večini izrazito mladega občinstva. Film nato nadaljuje pot v Grčijo na »60. Thessaloniki Film Festival«, kjer bo prikazan v sekciji »Meet the Neighbours«. Gre za novo tekmovalno sekcijo, v kateri bo predstavljenih deset filmov iz jugovzhodne Evrope, vzhodnega Sredozemlja in Bližnjega vzhoda ponudilo vpogled v življenje, ljudi in položaj te širše regije. Film je bil lani v sklopu festivala vključen v sekcijo »Agora Works in Progress«, ki daje priložnost izbranim prodajnim agentom, distributerjem in predstavnikom festivalov z vsega sveta, da prvi odkrijejo igrane filme iz jugovzhodne Evrope in Sredozemlja tik pred njihovim zaključkom. Oroslan se bo sredi novembra predstavil tudi na mednarodnem filmskem festivalu v španskem Gijónu, v sekciji Llendes, ki briše meje med narativnim in eksperimentalnim filmom. Igralec Milivoj Miki Roš je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo.

Pestra je tudi filmska jesen za film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, ki je svetovno premiero imel v glavnem tekmovalnem programu  letošnjega festivala v Karlovih Varih. Film so ravnokar prikazali na »35. Haifa Film Festival« v Izraelu, kjer je bil izbran med devetimi filmi v sekciji »East From the West«. V novembru bo film imel še eno posebno projekcijo v kinoteki v Haifi.

Kozoletov film bo 9. novembra prikazan na 64. izdaji filmskega festivala v Corku, ki je največji irski filmski dogodek, v istem času ga bodo pokazali tudi na festivalu »Cinedays« v Skopju. V novembru pa bo potoval tudi na evropski sever, na festival  »Scanorama v Vilniusu«, v sekcijo »Crossing Europe«.

Igralka Liza Marijina je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo.

Film bo v slovenskih kinematografih na sporedu od 8. januarja 2020, začenši v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma v ljubljanskem Kinodvoru.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. 

Povezane novice