Uspešna kratka filma Fundamenti in Bik

18. oktober 2019
Naši kratki

Na festivalu Poklon viziji (Omaggio a una vision) je nagrado za najboljši kratki film prejel dokumentarni film Fundamenti režiserja Petra Cerovška. Film je bil prikazan v novi festivalski sekciji Prvi poleti, ki želi delovati kot platforma za raziskovanje novih filmskih govoric.

Žirija, ki so jo sestavljali Ivan Antić, Luca Chinaglia in Anja Medved je med drugim zapisala: »Medtem ko se dogaja na več ravneh, film Fundamenti raziskuje temelje filmskega jezika in hkrati gradi zgodbo na tanki, a nepremostljivi meji med fikcijo in resničnostjo

V filmu se prepletata zgodba ljubezenskega para in gradnja luksuznega hotela, kot jo beleži kamera, postavljena v stanovanju mladega para. V sklopu po-festivalskih projekcij bo kot zmagovalni film 18. oktobra prikazan v Teatro San Giorgio v Udinah, 19. oktobra v Trstu v Teatru Miela, 20. oktobra pa v Slovenskem multimedialnem oknu, muzeju v Špetru.

To je že druga nagrada za film, nagrado žirije za najboljši film so Fundamenti prejeli tudi na hrvaškem festivalu Tabor. Film je svojo festivalsko pot začel v tekmovalnem programu lanskega sarajevskega filmskega festivala. V naslednjih dneh bo prikazan še na dveh mednarodnih festivalih, in sicer na 12. luksemburškem festivalu Cineast in 10. ediciji festivala Balkans Beyond Borders. Producent filma je produkcijska hiša EnaBanda, sofinancer je Slovenski filmski center.

Kratki-igrani filma Bik scenarista in režiserja Bojana Labovića pa bo na Film Front mednarodnem festivalu kratkega filma v tekmovalnem regionalnem programu prikazan 25. oktobra. Novosadski festival, ki ima letnico rojstva 2003, bo potekal od 24. do 27. oktobra. Film je bil prikazan tudi na letošnjem filmskem festivalu v Motovunu in na festivalu kratkega filma (FEKK) v Ljubljani.

Osrednji protagonist Milan Veber je 40 letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

V glavni vlogi nastopa Jure Ivanušič, v ostalih vlogah nastopajo Minca Lorenci, Jurij Drevenšek, David Čeh, Mateja Pucko, Nataša Tič Ralijan, Nika Rozman, Janko Turnšek, Gorazd Marinkovič, krave, pes Floki in bik Ferdo. Direktor fotografije je Jure Černec, montažerka Uja Irgolič, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenograf Matic Gselman, kostumografinja Belinda Radulović, oblikovanje maske Mojca Gorogranc Petrushevska, direktor filma Miha Černec.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Makus film, v koprodukciji z RTV Slovenija, produkcijsko hišo Staragara in Studiem Legen. Film sta sofinancirala Slovenski filmski center in Mestna občina Maribor. Tehnične storitve je zagotovil Viba film.

Povezane novice