Slovenski filmi na ZagrebDOX

22. februar 2019
Festival je nastal leta 2005 z namenom, da domačemu občinstvu in stroki prikaže najboljša dokumentarna dela, ki so v svetu nastala v zadnjem letu, ter da se posebej poudari domačo in regionalno dokumentarno produkcijo.

V Zagrebu se 24. februarja začenja mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDOX, ki bo potekal do 3. marca. Festival je nastal leta 2005 z namenom, da domačemu občinstvu in stroki prikaže  najboljša dokumentarna dela, ki so v svetu nastala v zadnjem letu, ter da se posebej poudari domačo in regionalno dokumentarno produkcijo. Tekmovalni program je zato sestavljen iz mednarodnega in regionalnega programa, v katerem se prikazujejo filmi iz Albanije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Črne Gore, Kosova, Hrvaške, Italije, Madžarske, Makedonije, Romunije, Slovenije in Srbije.

Posebnost obeh tekmovalnih programov je, da so vanje uvrščeni filmi različnih dolžin, tako kratki kot celovečerni filmi. V regionalni program so letos uvrstili 18 filmov, med temi sta dva slovenska dokumentarna filma: celovečerni film Koliko se ljubiš, režiserke Nine Blažin, ki je nastal v produkciji Sever&Sever in Fundamenti, kratki film režiserja Petra Cerovška, v produkciji EnaBanda.

Koliko se ljubiš je bil prikazan na 21. Festivalu slovenskega filma, kjer je prejel vesno za najboljši dokumentarni film in vesno za najboljšo montažo, ki jo je izpeljal Zlatjan Čučkov. Observacijski dokumentarec sledi brezdomki Viktoriji, ki raziskuje zapuščene objekte. Obiskuje svojega moža v zaporu. Poskuša najti stanovanje s tekočo vodo, s kopalnico in toplo posteljo. Po zaporu so načrti veliki: najti stanovanje, službo, urediti si novo življenje. Hkrati imata oba težave z odvisnostjo. Ali jima bo uspelo?

V filmu Fundamenti  režiser skozi kuhinjsko okno leto dni spremlja gradnjo luksuznega hotela. V posneti material se nehote prikradejo drobci razpada njegove zveze, ki zamajejo temelje filma. Cerovškov film se je najprej predstavil na festivalu v Sarajevu, potem v Portorožu, Beogradu in na Sardiniji.

Na ZagrebDOX ob tekmovalnem programu predstavijo še veliko drugih posebnih programov, med njimi je tudi program faktumentarci, v katerem bodo predstavili transmedijski dokumentarec iOtok, koprodukcijo med Slovenijo, Hrvaško in Italijo, režiserja Miha Čelarja, v produkciji Astral Film. 

Film govori o zadnjih trinajstih prebivalcih kultnega jadranskega otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.

Motor festivala ZagrebDOX  je od vsega začetka filmski in gledališki režiser, producent in predavatelj Nenad Puhovski.

Povezane novice