Ne bom več luzerka odpira Motovun Film Festival

04. julij 2019
Režiserka z vesno nagrajenega filma in producent Daniel Hočevar bosta tudi med gosti v Motovunu.

Slovenski celovečerec Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart bo odprl letošnji Motovun Film Festival, ki bo potekal med 23. in 27. julijem. Na sporedu bosta tudi dva slovenska dokumentarca, o ljubljanski punk skupini Pankrti in kantavtorju Vladu Kreslinu, ter kratki film Bik.

V petih festivalskih dneh bodo predvajali več kot 100 filmov, med katerimi bo v osrednjem tekmovalnem programu 20 celovečercev. V konkurenci za glavno festivalsko nagrado je tudi komedija Ne bom več luzerka. Režiserka z vesno nagrajenega filma in producent Daniel Hočevar bosta tudi med gosti v Motovunu.

Umetniški direktor festivala Igor Mirković je povedal, da je letošnji festival v znamenju filmskega prepoznavanja različnih skrajnjih desničarskih politik in eskapizma.

V Motovonu bosta na ogled tudi filma o Pankrtih Ti lahko režiserja Janija Severja in o Kreslinu Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča. Pankrti in Kreslin bodo nastopili tudi v glasbenem delu festivala.

Edina letošnja svetovna premiera v Motovunu bo dokumentarec Tusta o pokojnem Branku Črnecu, pevcu vplivne puljske punk skupine KUD Idijoti, ki je znan tudi po svojem političnem angažmaju. Film je režiral Andrej Korovljev. Obeta se tudi nastop nove skupine Saša 21, v kateri igra ustanovitelj KUD Idijotov Saša Milovanović. Predstavili bodo tudi novo knjigo Život s Idi(j)otima bas kitarista skupine Nenada Marjanovića.

Organizatorji so omenili še nekatere celovečerce iz tekmovalnega programa, kot sta poljski film Kler režiserja Wojciecha Smarzowskega ter Vox Lux, v katerem igrata Natalie Portman in Jude Law. Film je režiral Brady Corbet, glasbo pa je prispevala Sia.

Tu je še ameriška komedija Support the Girls režiserja Andrewa Bujalskega, nemška drama Orey, ki jo podpisuje režiser Mehmet Akif Buyukatalay, in kanadska komedija Ženska mojega brata režiserke Monie Chokri. V tekmovalnem programu sta tudi regionalni koprodukciji s slovenskim prispevkom, Šivi srbskega režiserja Miroslava Terzića in Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske.

V tekmovalnem programu je napovedanih tudi 30 kratkih filmov. Najboljši kratki film v Motovunu bo nominiran za najboljši evropski film, je dejala selektorica motovunskih kratkih filmov Inja Korać. Motovun je prvi hrvaški filmski festival, ki je partner evropske filmske akademije (EFA). Zmagovalec Motovuna bo v konkurenci 20 zmagovalcev izbranih filmskih festivalov za najboljši film evropskega režiserja ali režiserke. Slovenske barve zastopa kratki film Bik scenarista in režiserja Bojana Labovića.

Država v fokusu je letos Poljska, iz katere se bodo predstavili predvsem mladi avtorji. Del festivala je tudi program Populizem za začetnike, v sklopu katerega bodo predvajali pet dokumentarcev o populističnih politikah, med drugim na Madžarskem, Poljskem in v Italiji. V žiriji mednarodne zveze filmskih kritikov FIPRESCI bo sodelovala tudi slovenska članica, kritičarka Jasmina Šepetavc.

Letošnjo festivalsko nagrado 50 let bodo podelili zagrebškem snemalcu Živku Zalarju za več kot 50 let delovanja v filmski umetnosti.

STA / SFC

Povezane novice