Premiera kratkega igranega filma Bik scenarista in režiserja Bojana Labovića

17. maj 2019
Režiser Bojan Labović je idejo za film dobil ob ogledu posnetka bežečega bika, ki ga je skozi okno s telefonom posnel anonimen stanovalec.

V ponedeljek, 20. maja, bo v Mariboxu ob 20. uri premiera kratkega-igranega filma Bik scenarista in režiserja Bojana Labovića. 

Osrednji protagonist Milan Veber je 40 letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

Režiser Bojan Labović je idejo za film dobil ob ogledu posnetka bežečega bika, ki ga je skozi okno s telefonom posnel anonimen stanovalec. Prav ta anonimnost je bila vzrok, da je bolj kot o samem pobegu začel razmišljati o dojemanju le tega. Še toliko bolj, saj se je bikov sprehod po mestnih ulicah zaključil z njegovo javno usmrtitvijo. Torej z dokončno kaznijo zaradi želje po svobodi in življenju.

V glavni vlogi nastopa Jure Ivanušič, v ostalih vlogah nastopajo Minca Lorenci, Jurij Drevenšek, David Čeh, Mateja Pucko, Nataša Tič Ralijan, Nika Rozman, Janko Turnšek, Gorazd Marinkovič, krave, pes Floki in bik Ferdo. 

Direktor fotografije je Jure Černec, montažerka Uja Irgolič, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenograf Matic Gselman, kostumografinja Belinda Radulović, oblikovanje maske Mojca Gorogranc Petrushevska, direktor filma Miha Černec.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Makus film, v koprodukciji z RTV Slovenija, produkcijsko hišo Staragara  in Studiem Legen. Film sta sofinancirala Slovenski filmski center in Mestna občina Maribor. Tehnične storitve je zagotovil Viba film.

Povezane novice