Vsi slovenski filmi na 25. Sarajevskem filmskem festivalu

01. avgust 2019
V tekmovalnem dokumentarnem programu bo svetovno premiero doživel dokumentarni celovečerni film Hči Camorre režiserja Siniše Gačića, slovenski filmi bodo na sporedu tudi v drugih programih, tokrat pa se bo prvič predstavila televizijska dramska nadaljevanka.

Sarajevski filmski festival bo  potekal od 16. do 23. avgusta, letos ga bo oblikovalo kar 350 prostovoljcev iz različnih držav.
V tekmovalnem dokumentarnem programu bo v soboto, 17. avgusta ob 19. uri premierno predstavljen celovečerni dokumentarni film Hči Camorre režiserja Siniša Gačića. Film je nastal v slovensko italijanski koprodukciji in bo otvoril tekmovalni dokumentarni program.
Film je observacijski dokumentarec o Cristini Pinto, ki je bila kot mladoletnica obsojena na 24 let zapora zaradi sodelovanja v oboroženi mafijski organizaciji. Spremljamo njen povratek po prestani kazni v normalno, vsakodnevno življenje.
Režiser Siniša Gačić je o filmu povedal: ”Film Hči Camorre je dolgoletni projekt, saj sva ga s scenaristko Anko Pirš snemala od leta 2014. V dokumentarnem filmu se  nisem toliko ukvarjal s fenomenom neapeljske mafije, bolj sem se osredotočil na osebne izzive protagonistke, ki se je morala po dolgi zaporni kazni preizkusiti v vlogi mame, babice in partnerke.”
Film je bil na lanskem sarajevskem festivalu v fazi postprodukcije predstavljen na Docu Rough Cut Boutique in prejel nagrado HBO Europe Award 2018.
Slovenski producent je Studio Maj, na projekciji v Sarajevu bo prisoten režiser Siniša Gačič z ekipo.
Projekciji bo sledil otvoritveni sprejem tekmovalnega dokumentarnega programa, čigar sogostitelj bo tudi Slovenski filmski center, ki je tudi sofinancer filma.
Fokus je pogram, ki v Sarajevo pripelje filme iz regije, ki so že imeli premiere na pomembnih filmskih festivalih. Po svetovni premieri v Karlovih Varih se bo v ponedeljek, 19. avgusta ob 16:00 predstavil film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, ki se je junija premierno predstavil v tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih. Film je nastal v produkcija Vertiga in je slovensko-makedonsko-srbska koprodukcija.  Na projekciji bo prisoten režiser Damjan Kozole.
V programu Avant Premiere Gala se premierno predstavljajo kvalitetne dramske nadaljevanke iz regije. Tokrat se bo prvič predstavila tudi slovenska dramska nadaljevanka, 1. in 2. del Jezera, čigar  scenarij je napisan po motivih uspešnice Tadeja Goloba ,v scenarističnem kvartetu Tadeja Goloba,  Matevža Luzarja, Miha Hočevarja ter Srđana Koljevića in v produkciji RTV Slovenija.
Taras Birsa, višji inšpektor za krvne in seksualne delikte, se na poti z novoletne zabave nehote zaplete v preiskavo umora. S težavnim in neobičajno krutim primerom umora mlade ženske se morata Taras in njegova uigrana ekipa na zahtevo nadrejenih lotiti z novo sodelavko. Ob pritiskih javnosti se Taras spopada še z osebnimi težavami: potem ko gre hči edinka študirat v tujino, nastala praznina v družinskem življenju razkrije razpoke v njegovem zakonu. Ali bo novi primer odprl tudi novo poglavje v Tarasovem osebnem življenju?
Glavno vlogo inšpektorja Birse igra Sebastian Cavazza, njegovo sodelavko Tino odigra Nika Rozman. Ostalo igralsko zasedbo zasedajo znani slovenski igralci Matej Puc, Gregor Čušin Nataša Barbara Gračner, Matjaž Tribušon, Vlado Novak, Igor Samobor, Brane Završa, Jana Zupančič.
Na premieri v sredo, 21. avgusta,  bosta prisotna glavna igralca– Sebastian Cavazza in Nika Rozman ter režiserski tandem Klemen Dvornik in Matevž Luzar.
V petek, 16. avgusta, bo festival otvoril film Sin, drugi film bošnjaške režiserke Ines Tanović. To bo svetovna premiera filma, ki je nastal v sodelovanju koproducentov iz Hrvaške, Rumunije, Slovenije in Črne Gore. Slovenski koproducent je Monoo.
V Sarajevu bodo prikazali tudi dve uspešni slovenski manjšinski koprodukciji. V programu Fokus bo predstavljena manjšinska koprodukcija Bog obstaja –  ime ji je Petrunija, makedonske režiserke Teone Mitevske, ki je nastal v koprodukciji Severne Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške. Film je imel premiero v tekmovalnem programu zadnjega Berlinala, slovenski koproducent je Vertigo.  
Na Berlinalu je bil premierno pirikazan tudi film Šivi srbskega režiserja Miroslava Terzića. Film je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, slovenski koproducent je Nora Productions. V Sarajevu bo na sporedu v Open Air programu, v katerem bodo predstavili 7 filmov.
V bosansko-hercegovski program so povabili slovenski film Igram, sem režiserja Miroslava Mandića (producent Filmostovje), ki se je v Sarajevu že predstavil marca na Dnevih slovenskega filma ter hrvaški film Moj dedi je padel z Marsa, pri katerem je slovenski koproducent Senca studio.
Poleg tega se bo na koprodukcijski tržnici Cinelink predstavil celovečerni dokumentarni projekt Antigona, režiserja Janija Severja, ki je nastal v produkciji Sever&Sever in je trenutno v fazi postprodukcije. Program Docu Talents from the East nastaja v sodelovanju s selektorji dokumentarnega filmskega festivala Jihlava, ki za predstavitev v Sarajevu izberejo 10 dokumentarnih filmov iz srednje in vzhodne Evrope.
Na letošnjem Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, pa so med izbranimi 64 udeleženci tudi štirje iz Slovenije - igralka Mia Skrbinac, režiserka Urška Djukić, direktor fotografije Fabris Šulin in montažer Lukas Miheljak.

Povezane novice