Slovenska filmska ekipa v Sarajevu

02. avgust 2017
23. Sarajevski filmski festival (SFF) je v celoti razkril svoj program, v katerem se bo odvrtelo tudi enajst slovenskih (11) filmov in predstavilo več slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Da bosta na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu predvajana dva slovenska filma v sklopu tekmovalnega dokumentarnega programa, smo že poročali. Zdaj so znani tudi datumi projekcij.

Film Družina režiserja Roka Bička, ki bo 7. avgusta imel svetovno premiero na festivalu v Locarnu, bo v Sarajevu na sporedu 14. avgusta ob 15.00 v Multiplex Cinema City. Film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina, ki je imel prvo projekcijo julija na festivalu FIDMarseille, pa bo v isti kinodvorani na sporedu 16. avgusta ob 15:00.

V tekmovalni program študentskih filmov se je uvrstil film Ljubljana – München 15:27 režiserke Katarine Morano, ki se je na začetku julija predstavil med desetimi najboljšimi evropskimi kratkimi filmi v programu Future Frames festivala v Karlovih Varih. Film bo na sporedu 12. avgusta v Art kinu Kriterion.

Otroški program v Sarajevu

Na SFF, ki bo potekal od 11. do 18. avgusta, so zdaj objavili celoten program, kjer bodo slovenske barve zastopali v otroškem programu 3 kratki filmi in en celovečerni film. Trije kratki filmi so tri nove zgodbe znanega animiranega junaka Koyaa, ki ga je ustvaril režiser Kolja Saksida: Podivjani ležalnik, Zmrzljivi šal, Razigrani avtomobilček. Filmi bodo na sporedu 13. avgusta ob 12:00 v Gledališču mladih Sarajevo.

Otroci v Sarajevu pa bodo prvi mladi gledalci svetovne premiere filma Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča, ki je nastal po literarni uspešnici Primoža Suhodolčana. Film o nadobudnem košarkarju Ranti bo na sporedu 15. avgusta v Gledališču mladih Sarajevo ob 17:00 in 17. avgusta v Kinu Novi grad ob 18:00.

Slovenske manjšinske koprodukcije

V tekmovalni program kratkih filmov se je uvrstil hrvaško- slovenski film V modrino režiserke Antonete Alamat Kusijanović . Za sliko je poskrbel direktor fotografije Marko Brdar, za zvok Julij Zornik, koproducent je Zoran Dževardanović. Film je svetovno premiero imel februarja na Berlinalu.
Po tem pa uspešno potuje po filmskih festivalih. Film bo na sporedu 15. avgusta ob 13:45 v Narodnem gledališču.

Ravno tako je imel prvo projekcijo na zadnjem Berlinalu četrti film makedonske režiserke Teone Mitevske - Dan brez imena. Slovenski ustvarjalci pri filmu so oblikovalka kostumov Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska in producent Danijel Hočevar. Film je na sporedu v programu v fokusu, 16. avgusta ob 16:00 v Narodnem gledališču.

Na festivalu bo seveda v netekmovalnem programu predstavljen film Moški ne jočejo, prvenec bosanskega režiserja Alena Drljevića, ki je imel svetovno premiero v Karlovih Varih, kjer je tudi prejel prvo nagrado. Film bo v Sarajevu med 12. in 16. avgustom imel kar pet (5) projekcij. V enih glavnih vlog nastopa Sebastian Cavazza, slovenski koproducent je Iridium Film.

Na sarajevskem poletnem platnu pa se bo 16. avgusta ob 21:00 predstavila še ena slovenska koprodukcija – dokumentarni film Dan osvoboditve, film o nastopu skupine Laibach v severni Koreji.

Film je latvijsko-norveško-slovenska koprodukcija, slovenski koproducent je Staragara.

Slovenci tudi na Cinelinku in Talents Sarajevo

Poleg tega se bo na koprodukcijski tržnici Cinelink med 14 izbranimi projekti v fazi razvoja predstavil film Polsestra, režiserja Damjana Kozoleta in producenta Danijela Hočevarja (Vertigo). Na letošnjem Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, pa so med izbranimi udeleženci tudi trije iz Slovenije – režiser Simon Intihar, producentka Nastja Kotnik ter scenaristka Anja Bunderla.


Povezane novice