Nagrade za slovenski film v Sarajevu

18. avgust 2017
Nagrade na 23. mednarodnem filmskem festivalu v Sarajevu so podeljene, med nagrajenci so tudi slovenski ustvarjalci.

Mednarodna žirija tekmovalnega programa študentskega filma v sestavi Boaz Frankel, režiser in montažer iz Izraela, Guillaume de Seille, producent iz Francije in Teona Strugar Mitevska, režiserka iz Makedonije, je posebno nagrado žirije podelila mladi režiserki Katarini Morano in njenemu magistrskemu projektu Ljubljana – München 15:27. Film je letos julija, med desetimi najboljšimi evropskimi kratkimi filmi, že uspešno predstavila v programu Future Frames na festivalu v Karlovih Varih. Film je nastal v sklopu njenega študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

Slovensko-hrvaška koprodukcija V modrino, hrvaške režiserke Antoanete Alamat Kusanović, je v tekmovalnem programu kratkih filmov bila izbrana za najboljši film. Film je nastal v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije, producenta Zorana Dževerdanovića, in produkcijske hiše Motion iz Hrvaške. Kot smo že poročali je film nominiran tudi za študentskega oskarja, po nagradi v Sarajevu pa tudi za kategorijo kratkih filmov Evropske filmske akademije. Slovensko manjšinsko koprodukcijo je zastopal tudi celovečerni film makedonske režiserke Teone Mitevske - Dan brez imena, producenta Danijela Hočevarja (Vertigo).

Žirija v sestavi: Uldis Dimisevskis, Georges Goldenstern, Behrooz Hashemian, Čedomir Kolar, Annamaria Lodato, Tomi Salkovski in Jani Thiltges, pa je med štirinajstimi izbranimi projekti v fazi razvoja, v vrednosti 20.000 evrov, podelila Eurimages koprodukcijsko nagrado filmu Polsestra. Film režiserja Damjana Kozoleta in producenta Danijela Hočevarja iz produkcijske hiše Vertigo, se je predstavil na koprodukcijski tržnici Cinelink, film pa je že podprl tudi Slovenski filmski center.

Slovenija je letos imela v dokumentarnem tekmovalnem programu kar dva filma, in sicer film Družina režiserja Roka Bička in film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina. Biček je za svoj film na minulem tednu kritike v Locarnu prejel glavno nagrado, Ivanišin pa je na letošnjem festivalu FID Marseille v tekmovalnem programu prejel nagrado Georges de Beauregard. V Sarajevu sta doživela regionalno premiero.

V otroškem programu je dober odziv doživela tudi svetovna premiera filma Borisa Petkoviča, Košarkar naj bo, po literarni predlogi Primoža Suhodolčana, ter režiser Kolja Saksida, ki se je v istem programu predstavil s tremi kratkimi filmi in sicer: Podivjani ležalnik, Zmrzljivi šal in Razigrani avtomobilček. Vsi trije prikazujejo tri nove zgodbe animiranega junaka Koyaa.

Zunaj konkurence je bil prikazan tudi film Moški ne jočejo, koprodukcija bosanskega režiserja Alena Drljevića, pri kateri je sodeloval manjšinski koproducent Bojan Mastilović (Iridium Film), ob podpori Slovenskega filmskega centra, ki je prejel nagrado mladega občinstva. Nagrado občinstva pa je prejela bosanska koprodukcija Žaba, režiserja Elmira Jukića, pri katerem je ravno tako sodeloval slovenski koproducent Iridium film.

Povezane novice