Šivi in Bog obstaja, ime ji je Petrunija nagrajena na 69. Berlinalu

16. februar 2019
Štiri nagrade za dva slovenska manjšinska celovečerna filma.

Na 69. Berlinalu je film Šivi režiserja Miroslava Terzića prejel nagrado »Europa Cinemas« za najboljši evropski film v programskem sklopu Panorama. Tričlanska žirija v sestavi Juha Elomäki – Arthouse Cinema Niagara, Tampere, Finska; Daniela Zuklic – Thalia Programm Kino, Potsdam, Nemčija in Marlena Gabryszewska – Kino Elektronik, Varšava, Poljska je v obrazložitvi zapisala: »Ta film je lep primer moči filmske umetnosti. Odlična smer, fotografija, scenarij, montaža in vrhunske igralske predstave. Film temelji na resničnih dogodkih in kaže, da je na svetu veliko nepravičnosti, vendar z zaupanjem vase in v svoja čustva lahko porušimo zidove. Zgodba je srce parajoča. Ko boste videli ta film, vas ne bo spustil. Kaj bi storili vi, če bi se vam to zgodilo? Pogum matere tega filma je resnično izjemen. Čestitke režiserju Miroslavu Terziću.« Nagrada je filmu prinesla promocijsko podporo in večjo možnost uvrstitve filma v evropske kinematografe, podeljena je bila petnajstič.

Šivi so v svoji kategoriji igranih filmov prav tako prejeli drugo nagrado občinstva (Panorama Audience Award) in so tako s strani festivalskega občinstva drugi najbolje ocenjeni film v programskem sklopu Panorama, ki je bil ustanovljen leta 1999. Skupno so letos prešteli 29.000 glasov, prvo mesto je osvojil japonski film »37 sekund«.

Film je imel na festivalu svetovno premiero in je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Slovenska koproducenta sta Alan Vitezič in Darko Vinkl iz produkcijske hiše Nora. »Ponosni smo, da smo tudi Slovenci del te resnične in uspešne evropske filmske zgodbe. Zgodba o ukradenih dojenčkih je bila v Srbiji večkrat medijska tema, ki nikoli ni dobila zadoščenja na sodišču. Moč dobrega evropskega filma je prav v tem, da se dotakne ljudi in sproži odziv. Upam, da bodo Šivi pomagali ponovno odpreti to črno skrinjico in bo ta pretresljiva zgodba končno dobila epilog,« je povedal Vitezič.  Pri filmu so sodelovali tudi oblikovalec zvoka Julij Zornik in kolorist Emil Svetlik ter snemalec gibljive kamere Aleš Belak. Uliks Fehmiu, glavni producent filma pa je tudi igralec, ki ga lahko spremljamo v prvi regionalni HBO seriji Uspeh.

Kot smo že poročali, se je v tekmovalni program uvrstil film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Film je v svoji kategoriji prejel nagrado šestčlanske ekumenske žirije in nagrado tričlanske žirije zveze nemških kinematografov.

Ekumenska žirija je v svoji obrazložitvi izpostavila drzno, spreminjajočo se preobrazbo mlajše ženske v glasno zagovornico pravic žensk. Petrunija se spontano vključi v ritual pravoslavne cerkve, namenjen mlajšim moškim in ujame leseni križ, ki ga je duhovnik vrgel v reko. S svojo spontano vključitvijo tako razbije cerkvene in družbene tradicije. Njena začetna zavrnitev, da vrne križ, kaže na njeno notranjo moč pred institucionalnimi konvencijami in razkriva Boga v njej.

Bog obstaja, ime ji je Petrunija je nastal v koprodukciji Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, ki je ob tej priložnosti dejal: «Obe nagradi, zlasti zato, ker sta ju podelili dve zelo različni žiriji sta izjemno priznanje filmu in vsem njegovim ustvarjalcem. Ker živimo v časih nevarnega populizma, ki najprej napada najbolj ranljive skupine naše družbe, je zgodba o transformaciji glavne junakinje filma, Petrunije, v osveščeno zagovornico pravic žensk še zlasti pomembna in veseli me, da ni ostala spregledana. Kot slovenski producent filma sem še posebej ponosen na izjemni ustvarjalni vložek vseh slovenskih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri produkciji filma; kostumografinja Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, asistentka režije Petra Trampuž Bocevska in oblikovalka filmskih napisov Jasna Andrić. Veseli me, da se Slovenski filmski center zaveda pomembnosti tovrstnega sodelovanja ter pri njem podpira slovenske filmske producente in ustvarjalce.« Tudi ta film je na festivalu imel svetovno premiero.

69. mednarodni filmski festival v Berlinu poteka od 7. do 17. februarja 2019. Izbrani filmi v glavnem tekmovalnem programu vključujejo sedanje in prihodnje smernice sedme umetnosti, najboljši filmi pa so nagrajeni z zlatim in srebrnim medvedom. Programski sklop Panorama je namenjen novim filmom uveljavljenih režiserjev in prvencem, jedro programa pa so filmi z močno avtorsko vizijo. Filmi, predstavljeni v tem programu, tekmujejo za osem prestižnih nagrad, od katerih je najpomembnejša nagrada občinstva (Panorama Audience Award), ki jo podeljuje več kot 20.000 obiskovalcev Berlinala.

Povezane novice